Ciasteczka owsiane są doskonałą, sycącą przekąską, która bardzo dobrze sprawdzi się zarówno w domowym zaciszu, jak i w szkole, czy też pracy. Chociaż na półkach sklepowych możemy odnaleźć wiele rodzajów przysmaku, warto spróbować także upieczenia ich samodzielnie. Jak zrobić ciasteczka owsiane? Przepis, który proponujemy, jest szybki i prosty, a efekty naprawdę pyszne. Czego potrzeba do zrobienia ciasteczek owsianych?

Ciasteczka owsiane mają naprawdę wiele zalet. Przede wszystkim są zdrowe i sycące. Zmieszczą się do każdej torebki, a ich smakiem mogą się cieszyć nawet ci, którzy z wielkim oddaniem dbają o swoją wagę. Chociaż wiele producentów proponuje różne rodzaje smakołyków, a półki uginają się od wariantów przygotowanych dla każdego podniebienia łasucha, okazuje się, że te można samemu przygotować w domu. Przepis ten nie tylko urozmaici naszą kuchnię, ale i sprawi wiele radości. Łatwy i szybki sprawi, że będziemy mogli mieć przy sobie ciasteczka w pracy lub szkole. W wielu wypadkach można je także podać gościom.

Ciasteczka owsiane fit

Jest wiele rodzajów ciastek, które możemy przygotować w domowej kuchni. Wersja fit jest przede wszystkim tą bez cukru. Czy uda się jednak posłodzić masę tak, by nawet dziecko nie odmówiło spróbowania tych niewinnych łakoci?

Produkty, które świetnie zastąpią biały cukier, a też wpłyną na naszą sylwetkę w korzystny sposób to przede wszystkim: miód, słodzik, ksylitol lub stewia. Opcja z miodem będzie równie słodka, co z białym cukrem. Jednocześnie nada ciasteczkom wyjątkowego smaku, a także „sklei” dołożone do nich składniki. Czy należy się bać słodzika?

Jeśli sięgniemy po sprawdzony produkt, w sypkiej postaci z pewnością nie pożałujemy. Na rynku jest wiele słodzików specjalnie przygotowanych do pieczenia. Taki produkt ma nie tylko świetny smak, ale i skład, który sprawi, że podczas „podgrzewania” masy, składniki nie zmienią swojego smaku. Dodany do naszych ciasteczek nie zmieni swojego składu i konsystencji pod wpływem temperatury.

Ciasteczka owsiane słodzone ksylitolem mają znacznie niższą wartość kaloryczną. Ksylitol to nic innego jak cukier z brzozy uzyskiwany w laboratorium. Choć ma specyficzny smak, podawany rozdzielnie jako produkt do słodzenia, w ciasteczkach, do których dodamy wiele nasion i owoców, z pewnością jego specyficzny smak zniknie, a my będziemy mogli się cieszyć tą wspaniałą przekąską bez wyrzutów sumienia.

Innym sposobem na fit ciasteczka będzie użycie mleka bez tłuszczu. Jeśli w przepisie znajdziemy instrukcję by dodać pół szklanki mleka, wybierzmy takie o obniżonej zawartości tłuszczu. Z pewnością ciasteczka nie stracą na kształcie, a my ponownie będziemy mogli nieco „uszczuplić” wartość kaloryczną tychże.

Ciasteczka z płatków owsianych

Podstawowym składnikiem ciasteczek są oczywiście płatki owsiane, do których możemy dokładać różnorodne produkty. Płatki owsiane, dla przypomnienia, są produkowane z ziaren owsa. Pozyskiwane mechanicznie w procesie rozwarstwiania ziarna. Można (ziarno) także prasować lub poddawać zabiegom parowym. W postaci sypkiej znajdziemy je niemal w każdym sklepie.

Na półce znajdziemy trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Po które powinniśmy sięgnąć?

Płatki owsiane zwykłe są otrzymywane z całego ziarna i uznane są za najmniej przetworzone. Jeśli zaś zależy nam na szybkiej, porannej owsiance – sięgnijmy po płatki błyskawiczne. Krojone na pół i poddawane obróbce parą wodną – po zalaniu ich wodą, są gotowe do spożycia niemal natychmiast. Płatki górskie są propozycją dla tych, którzy muszą być świadomi, że w procesie obróbki tracą niektóre związki mineralne.

Płatki owsiane – źródło zdrowia

Płatki z owsa są wspaniałym źródłem zdrowych elementów. Lekarze i dietetycy polecają je więc jako śniadanie. Dzięki szybkiemu przygotowaniu, w niespełna kilka minut można przygotować pełnowartościowy posiłek, który pozostawi uczucie sytości na wiele godzin.

W płatkach owsianych znajdziemy przede wszystkim potężną dawkę błonnika, który nie tylko zapełni nasz żołądek, ale i wpłynie na trawienie. Błonnik jest niezbędny do prawidłowej perystaltyki jelit. Polecany jest więc osobom, które cierpią na wzdęcia oraz bóle brzucha. Ponadto błonnik pozwoli zachować zdrową sylwetkę, pomaga przy zwalczaniu takich chorób jak: otyłość czy cukrzyca. Wiąże witaminy i pozwala na rozkładanie niektórych substancji.

Oprócz tego, w płatkach owsianych znajdziemy witaminy z grupy B, które są niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego oraz kwas foliowy zalecany dla kobiet w ciąży. Płatki owsiane są take źródłem magnezu, który pozwala utrzymać w formie układ nerwowy i układ krwionośny. To on jest odpowiedzialny za funkcjonowanie naszych mięśni w tym, najważniejszego mięśnia w naszym organizmie, czyli – serca. Magnez wypłukujemy wraz z kawą, podczas natężonych wysiłków fizycznych, a także… w sytuacjach stresujących! Jeśli często znajdujemy się w nerwowych sytuacjach, warto uzupełniać mikroelementy, jedząc na śniadanie owsiankę bądź sięgając po ciasteczka owsiane.

Płatki owsiane to także nieprawdopodobne źródło fosforu. Ten, również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, znajduje się we wszystkich miękkich tkankach, które wpływają na rozwój mięśni. Fosfor wspomaga także wzrok. W produktach owsianych znajduje się także mangan, który wpływa na prawidłowy rozwój kości.

Które więc płatki najlepiej wybrać do ciasteczek owsianych?

Kucharze i cukiernicy przyznają: wszystkie płatki są wskazane, jeśli chcemy przygotować pełnowartościową owsiankę bądź ciasteczka. Praktycznie nie ma znaczenia, po które sięgniemy i z jakiego skorzystamy przepisu. Dodatkowa ważna informacja dla diabetyków i osób na diecie: wartość kaloryczna płatków owsianych, w każdym z wariantów, jest taka sama.

Ciasteczka owsiane – przepis

Przepis zależy od umiejętności kucharza, a także od jego upodobań. Jeśli chcemy otrzymać wersję dietetyczną – należy zmieszać płatki owsiane, jajka, mleko, ewentualnie substancję słodzącą. Jeśli zależy nam na dodatkowych walorach smakowych, mamy pełną dowolność: możemy dodać przecier z jabłek, olej kokosowy, bakalie, sezam, rodzynki bądź owoce. Niektórzy do ciasteczek dodają kawałki czekolady białej lub ciemnej, która z pewnością urozmaica tę sycącą przekąskę.

Jednym z najpopularniejszych przepisów, które możemy znaleźć w odniesieniu do ciasteczek owsianych, zdecydowanie jest ten z bakaliami.

Jak zrobić ciasteczka owsiane?

Do przygotowania pysznej przekąski potrzebujemy: dwie szklanki płatków owsianych, dwa jaja, dwie łyżki mąki owsianej (może być właściwie każdy rodzaj), dwie łyżki miodu, bądź substancji słodzącej, cztery łyżki oleju (dowolnego), garść sezamu, garść rodzynek. Całość można doprawić cynamonem lub cukrem wanilinowym. Jeśli przepis chciałby wykonać prawdziwy łasuch może dodać także czekoladę, płatki migdałowe bądź zwykły biały cukier, który „dosłodzi” ciasteczka owsiane. Jak upiec ciasteczka owsiane?

Wyżej wymienione produkty należy wymieszać, uformować płaskie krążki i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane, pieczemy piętnaście minut bez termoobiegu w 200 stopniach. Później ciasteczka wyciągamy i czekamy aż ostygną. Wersja bez mąki (jeśli się na taką zdecydujemy) sprawi, że będziemy mieli nieco bardziej wilgotną przekąskę.

Produkty, z których korzystamy dadzą nam pełnowartościowy posiłek. Co jednak z glutenem? Otóż na rynku pojawiło się mnóstwo produktów, które mają wersję bezglutenową. Jeśli ty albo ktoś w twojej rodzinie cierpicie na celiakię, bez problemu znajdziecie na specjalnej półce w sklepie, rozwiązania dla siebie. Podobno płatki owsiane bez glutenu są delikatniejsze w smaku i mają lepszą konsystencję w formie porannej owsianki.

Dietetyczne ciasteczka

Nie tylko ciasteczka owsiane mogą korzystnie wpłynąć na naszą sylwetkę. Jeśli jesteś na diecie, a nie chcesz rezygnować ze smakołyków, koniecznie sprawdź, z jakich przepisów możesz niemal natychmiast skorzystać we własnej kuchni.

Ciastka z fasolą? To możliwe! Wystarczy, że sięgniesz po kilka produktów z domowej spiżarni, aby cieszyć się tym niezwykłym i niskokalorycznym daniem. Białka jaj, proszek do pieczenia, miód, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i soda oczyszczona sprawią, zmieszane, powinieneś piec przez 40 minut w 180 stopniach. Tak upieczone, będą przypominały kajzerki o czerwonym kolorze. Więc nie tylko będą wspaniałą przekąską, ale i nacieszą oko. W takiej formie będą mogły zostać podane nawet na kolacji dla najbardziej wymagających gości.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Wiedziałeś, że te marki nie są już polskie?!

Dla fanów czekolady, którzy nie mogą zrezygnować z jej uroków, dobrym wyborem będą trufle. Wybierając wariant gorzki – zdecydowanie uatrakcyjnimy nasze danie, ale i zrezygnujemy z dodatkowych kalorii, jakie ma w sobie czekolada mleczna lub biała. Roztapiamy więc tabliczkę gorzkiej, formujemy z masy kulki i voila! Obtaczamy na koniec w posiekanych orzechach, na przykład nerkowcach bądź migdałach.

Zdrowe ciasteczka owsiane

Oprócz wymienionych wyżej wartości witamin i minerałów, jakie znajdziemy w składzie płatków owsianych, warto również rozłożyć na części pierwsze te składniki, które możemy dodać do masy na ciasteczka owsiane. Jeśli zdecydujemy się na „zdrowy wariant” warto sięgnąć po odtłuszczone mleko oraz orzechy. Takie dodatki zdecydowanie korzystnie wpłyną na naszą dietę, a urozmaicone o dodatkowe związki mineralne, przełożą się także na fantastyczne samopoczucie.

Orzechy – w zależności od rodzaju, jakie wybierzemy do naszego smakołyku, korzystnie wpłyną na nasz układ nerwowy. Nerkowce, pozyskiwane z owoców, z pewnością świetnie wpłyną także na naszą koncentrację i układ krwionośny. Orzeszki arachidowe, zdaniem naukowców, mogą… niwelować tłuszczyk wokół bioder! Jedząc garść dziennie tychże, możemy wspomóc nasze procesy odchudzania.

Zamiast zwykłej mąki żytniej – sięgnijmy po ryżową lub gryczaną. Miast cukru białego – dodajmy trzcinowy bądź dodajmy miód. Możemy także unikać zdradzieckiego tłuszczu roślinnego i dodać kokosowy bądź ryżowy. Tylko od nas zależy, czy ciasteczka będą zdrowe… czy jeszcze zdrowsze!

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ta wersja jest świetnym wariantem deseru. Płatki owsiane, zmieszane z miodem i garścią ulubionych bakalii poprawią nam natychmiast humor. Do przygotowania znów potrzebujemy garści płatków owsianych, miodu, dwóch łyżek mąki oraz odrobinę proszku do pieczenia. Zmieszaną całość wkładamy do piekarnika na dwadzieścia minut. Z dwóch szklanek płatków owsianych możemy otrzymać około 25 ciasteczek.

Na jesienne wieczory z książką, w drodze do pracy, stojąc w korku lub w przerwie szkolnej. Ciasteczka owsiane to zdrowe rozwiązanie na przekąskę dla wszystkich. Koniecznie wypróbujcie tego przepisu w domu… i podajcie dalej!

ZOBACZ TAKŻE:

  1. UWAGA! Sanepid ostrzega: Nie kupujcie tych ciasteczek! Są RAKOTWÓRCZE
  2. Najsmaczniejsze ciasta na Wielkanoc: Najlepsze i najłatwiejsze przepisy
  3. Gdyby nie sport, to co? Stoch ujawnia, kim miał zostać

Pierwsze objawy choroby Przybylskiej były niegroźne. Tak możesz się przed nią uchronić

Zobacz również