Przepis naszych babek na tradycyjny polski żurek. Kluczowy jest jeden składnik

Przepis naszych babek na tradycyjny polski żurek. Kluczowy jest jeden składnik Źródło: wikipedia Maksym Kozlenko

Żurek jest tradycyjną wielkanocną zupą. W polskiej tradycji znajduje się wiele przepisów, jak przygotować to wyśmienite danie. Zgodnie z sekretami naszych babek, kluczowy jest jeden składnik, o którym wiele osób zapomina podczas gotowania.

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup, która pojawia się na polskich stołach. Szczególny czas, kiedy więcej osób decyduje się na jej przygotowanie to okres wielkanocny. W sieci można znaleźć wiele przepisów na przygotowanie tej potrawy. Warto wiedzieć, że przy jej gotowaniu najważniejszy jest jeden kluczowy składnik, o którym wiele osób zapomina. 

Żurek z tradycyjnego przepisu naszych babek 

Do przygotowania żurku potrzebujesz:

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • cztery białe kiełbasy 
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30% 
  • suszony, starty majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • ugotowane na twardo jajka

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Jak przygotować żurek?

Przygotowanie żurku rozpocznij od podgrzania bulionu. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę żurek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do momentu, aż cebula się zarumieni. Do gorącego bulionu dodaj zwartość patelni, a dodatkowo białą kiełbasę w całości. Gotuj przez 30 minut, aż żurek zyska wyraźny mięsny smak. 

Do zupy dodaj połowę zakwasu. Sprawdź jej smak, w razie potrzeby dodaj więcej zakwasu. Następnie do zupy dodaj rozgnieciony czosnek, chrzan i majeranek. 

Gotuj zupę przez kilka minut, a tuż przed zdjęciem z ognia, dodaj śmietanę, która jest kluczowym składnikiem, o którym wiele osób przygotowujących to danie zapomina. Pamiętaj, że przed dodaniem jej do zupy, należy ją zahartować kilkoma łyżkami gorącej wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Dzisiaj grzeje: 1. Pilny apel Elżbiety Witek do wszystkich Polaków. Każdy musi go usłyszeć, chodzi o "powrót do normaności"

2. Przepowiednie ojca Klimuszki na 2020. Kilkadziesiąt lat temu przewidział gorszą rzecz niż koronawirus?

Przed podaniem wkrój do żurku ugotowane jajka, a także pokrój kiełbasę, która wcześniej była gotowana w zupie. W zależności od regionu Polski do zupy dodawane są ziemniaki lub chleb. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zaskakujące słowa kapłana. Według niego ksiądz nie może roznosić koronawirusa
  2. Juventus Turyn będzie musiał sprzedać Cristiano Ronaldo? Promocyjna cena za portugalskiego gwiazdora
  3. Lekarze radzą, jak przygotować się na chorobę. Proponują budowę prostego urządzenia
  4. Polacy masowo dostają SMS-y od Rządowego Centrum Bezpieczeństwa. Wprowadzono nowe obostrzenia
  5. Na Wielkanoc kolejne zakazy? Minister Szumowski zabrał głos, dla wielu święta mogą być smutne
  6. Wymieszaj jajka z twarogiem i jedz codziennie. Lepsze niż pieczywo, spojrzysz w lustro po 30 dniach i nie rozpoznasz siebie

źródło: zajadam

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News