Eksplozja smaków uderza prosto w zmysły. Żurek według przepisu Magdy Gessler rozpływa się w ustach

Eksplozja smaków uderza prosto w zmysły. Żurek według przepisu Magdy Gessler rozpływa się w ustach Źródło: Flickr/KLMircea

Ten wspaniały przepis na żurek to pomysł niekwestionowanej królowej polskiej gastronomii - Magdy Gessler. Każdy, kto choć raz spróbuje zupy według jej receptury, będzie chciał zapoznać się ze szczegółami tego przepisu. Żurek smakuje znakomicie i uderza prosto w nasze zmysły.

Żurek Magdy Gessler jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych. Każdy fan tej zupy z pewnością będzie zachwycony smakiem i aromatem potrawy. Ten żurek to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Gwarantujemy, że będzie już zawsze chcieli korzystać tylko z tego przepisu. 

Żurek Magdy Gessler to prawdziwe niebo w gębie

Każdy fan żurku wie, że ta zupa najlepiej smakuje na prawdziwym, domowym zakwasie z jajkiem i kiełbasą. Magda Gessler postanowiła nieco urozmaicić tę recepturę i wkomponowała no niej jeszcze grzyby. Znana restauratorka podbija swoimi przepisami serca Polaków, dlatego też i ten przypadł do gustu wielu osobom. Żurek według przepisu gwiazdy TVN to absolutna gwarancja niepowtarzalnego smaku i prawdziwe niebo w gębie.

Składniki na żurek Magdy Gessler

Do przygotowania żurku według receptury Magdy Gessler będziemy potrzebowali:

  • 350 gramów mąki razowej
  • litr wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 prawdziwków
  • 1 łyżka masła
  • litr bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 300 gramów kiełbasy białej
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chrzan, ziele angielskie, liście laurowe do smaku

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Na początku należy przygotować zakwas. Do garnka wsypujemy mąkę i zalewamy ją wrzącą wodą. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liście laurowe. Po tych czynnościach garnek owiązujemy gazą, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. Po upływie tego czasu należy przecedzić powstały zakwas. 

Dzisiaj grzeje: 1. Żona Janowskiego zaatakowała Agnieszkę Woźniak-Starak. To był cios poniżej pasa
2. Piechociński przekazał druzgocące informacje o strasznej chorobie. Codziennie uśmierca 33 Polaków

Magda Gessler postanowiła dodać do żurku również prawdziwki. Grzyby kroimy i smażymy na maśle. W międzyczasie przygotowujemy bulion, którym później zalewamy podsmażone prawdziwki. Następnie dodajemy zakwas na żur, śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także majeranek. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy chrzan. 

Żurek nie może się obyć oczywiście bez jajek i kiełbasy. Ugotowane na twardo jajka oraz pokrojone mięso wsypujemy do naszej zupy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Gwarantujemy, że smak tej potrawy na długo utkwi w waszej pamięci. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. 1 MILION Polaków dostanie emeryturę liczoną na lepszych warunkach. Reszta musi zacisnąć pasa
  2. Przeżyła koszmar w polskim szpitalu. Lekarz podczas porodu urwał główkę jej dziecka
  3. Rewolucyjny przepis na kotlety mielone. Podniebienie eksploduje z rozkoszy
  4. Od teraz każdy dostanie wyższą pensję. Wiadomo już, kto ile zyska dodatkowych pieniędzy
  5. U ciężarnej kobiety zdiagnozowano paskudny nowotwór. Finał tej historii wyciska łzy z oczu

źródło: Gazeta pomorska

Następny artykuł