Ewa Wachowicz zdradziła sekret na idealny żurek wielkanocny. Nieziemski aromat dzięki jednemu składnikowi

Ewa Wachowicz zdradziła sekret na idealny żurek wielkanocny. Nieziemski aromat dzięki jednemu składnikowi Źródło: Wikimedia Commons/Dr. Bernd Gross

Już niedługo żurek pojawi się na naszych stołach podczas świątecznych śniadań. Z okazji zbliżającej się Wielkanocy Ewa Wachowicz podzieliła się z nami swoim specjalnym przepisem. Dzięki niemu tradycyjna potrawa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna i jeszcze smaczniejsza.

Chociaż żurek należy do tradycyjnych potraw, które co roku jemy w okresie wielkanocnym, jego przygotowanie nigdy nie jest łatwe. Chcąc zachować intensywny aromat zupy oraz jej kwasowość, należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Z pomocą pospieszyła nam Ewa Wachowicz, która podzieliła się swoim sekretnym przepisem.

Dobry żurek oczywiście zależy od tego, jakiej jakości zakwasu użyjemy, ale istnieją inne, ważne składniki, które dodają aromatu tej tradycyjnej zupie. Przed Wielkanocą postanowiła zwrócić na to uwagę Ewa Wachowicz, dziennikarka i prezenterka telewizyjna, znana z programu "Ewa gotuje" i z publikacji książki o tym tytule. Dzięki jej przepisowi w tym roku będziemy mogli podać żurek, który podbije podniebienia naszych najbliższych.

Żurek według przepisu Ewy Wachowicz

Przepis na wielkanocny żurek uwzględnia dobrze nam już znane produkty. Znajdziemy je w większości sklepów spożywczych. Pamiętajmy o zakwasie dobrej jakości. Powinniśmy unikać tanich i niesprawdzonych składników. Oto lista:

½ l zakwasu na żurek
½ kg wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
25 g suszonych prawdziwków
1½ l wody
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 szklanka śmietany
1 łyżka tartego chrzanu.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Dobry żurek to nie tylko odpowiedni zakwas, ale również wędzonka. Wędzony boczek podkreśli jego kwasowość oraz wzmocni aromat zupy. Przystąpmy do opisu przyrządzenia dania. Moczone przez całą noc grzyby wyławiamy i siekamy drobno. Wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę oraz pokrojony czosnek. Wszystko zlewamy zalewą po grzybach. Następnie dorzucamy posiekane prawdziwki i przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem.

Dzisiaj grzeje: 1. Z ostatniej chwili: Szumowski nie pozostawia złudzeń, wyjawił prawdę o końcu epidemii. Minister przekazał fatalne wiadomości

2. Sytuacja w Polsce diametralnie zmieni się po majówce? Niepokojące słowa minister: ”wojsko na ulicach, pozamykane portale”

Przygotowując nasz żurek, musimy jeszcze dodać wymieszany zakwas. Następnie śmietanę połączoną z chrzanem dodajemy do wywaru. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Potrawę podajemy z jajkami i udekorowaną natką pietruszki.

Najlepsze newsy dnia: 

  1. Jeden z pierwszych objawów cukrzycy. Dokładnie przyjrzyj się swoim dłoniom
  2. Polski znany sportowiec spowodował groźny wypadek drogowy. Był kompletnie pijany, czeka go kara
  3. Wielu Polaków nie dowierza. Szumowski zdecydował, ile osób może być w kościele na Wielkanoc
  4. Tragedia, zmarło 600 osób. Uwierzyli w nieprawdziwe informacje, o produkcie, który uodparnia na koronawirusa
  5. Żona Roberta Janowskiego jest zrozpaczona. Zamieściła w sieci porażający apel
  6. Jak zawrotnie szybko wyhodować szczypiorek na parapecie? Wyjawiamy sekretny sposób

źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News