Przepis na doskonały żurek wielkanocny jak u mamy. Podajemy idealne proporcje

Przepis na doskonały żurek wielkanocny jak u mamy. Podajemy idealne proporcje Źródło: YouTube SkutecznieTv

Żurek zagości już za tydzień na stołach w większości polskich domów. Ta tradycyjna wielkanocna zupa jest marzeniem wielu, którzy myślą o niej cały rok i cały rok czekają, aż będą mogli go zjeść podczas niedzielnego obiadu z rodziną. Poniżej prezentujemy idealny przepis na żurek wielkanocny. Po jego skosztowaniu powrócą wszystkie wspomnienia z rodzinnego domu!

Żurek to klasyk polskiej kuchni, a dla świąt wielkanocnych jest tym, czym barszcz z uszkami na Boże Narodzenie. Nie wyobrażamy sobie, że mogłoby go zabraknąć wśród serwowanych potraw. Z tym przepisem zrobisz furorę na swojej rodzinie. Nie ma szansy, że się nie uda, ponieważ proporcje są idealne.

Żurek wielkanocny na własnym zakwasie

Żurek najlepszy jest wtedy, kiedy ugotujemy go przy wykorzystaniu własnoręcznie zrobionego zakwasu. Chociaż tutaj wielu z was pewnie myśli o porzuceniu tego pomysłu, to uwierzcie nam - zrobienie własnego zakwasu wcale nie jest trudne, a efekt wart jest zachodu. Czego potrzeba, aby rozpocząć domową produkcję? Przygotuj 5 łyżek mąki żytniej (typ 2000), 500 ml letniej przegotowanej wody, 4 listki laurowe 3 ząbki czosnku i 6 ziaren ziela angielskiego. Do słoika wsyp mąkę i zalej ją wodą. Dorzuć ziele angielskie, pokrusz liście laurowe, a czosnek obierz z łupin i zmiażdż go nożem. Wszystko razem wymieszaj i przykryj bawełnianą ściereczką. Trzymaj przez 4-5 dni w ciepłym miejscu. Twój zakwas jest już gotowy. Prawda, że to nic trudnego? 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ: 

Klasyczna zupa

Mając zakwas, domowy lub kupiony w sklepie można wziąć się za przygotowywanie zupy. Żurek najlepszy jest z białą kiełbasą i wędzonką. Oto lista potrzebnych składników:

  • 1/2 l zakwasu (samodzielnie zrobionego lub kupionego)
  • włoszczyzna
  • kości wieprzowe, żeberka
  • 400 g białej kiełbasy
  • 150 g wędzonki w plastrach
  • kilka jajek
  • 3 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz
  • 1,5 litra wody.

Dzisiaj grzeje: 1. Fatalne wiadomości, Polacy w żałobie. Zmarł Andrzej Mrozek

2. Media dotarły do sąsiadów Szumowskiego. Na jaw wyszła cała prawda na temat Ministra Zdrowia

Już praktycznie wszystko gotowe

Czas na samo gotowanie. Obraną włoszczyznę wraz z kośćmi i żeberkami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim włóż do garnka z wodą i gotuj przez 40 minut. Po tym czasie odcedź bulion. Warzywa pokrój w plasterki i dodaj z powrotem do bulionu. Włóż surową kiełbasę i wędzonkę, wcześniej pokrojoną w kostkę. Gotuj jeszcze 20 minut. Zakwas wstrząśnij i wlej do garnka i wymieszaj, łącznie z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Gotowe. Podawaj go z ugotowanymi jajkami i kwaśną śmietaną. Smacznego!

Najlepsze newsy dnia:

  1. Wirusolog z Niemiec twierdzi, że koronawirus roznosi się w zupełnie inny sposób niż wszyscy myślą. Badania oparł na zakażonych mieszkańcach
  2. Trener reprezentacji Polski pokonał koronawirusa. Świetne informacje dla kibiców w całym kraju
  3. Karol Strasburger ujawnił, co robi w nocy podczas kwarantanny. Młoda żona ma powody do dumy
  4. Babciny sposób na przechowywanie cebuli. Okazuje się, że działa na nią lepiej niż lodówka
  5. NFZ wprowadziło ważne rozporządzenie. Ogromne zmiany w służbie zdrowia
  6. Ważne dla wszystkich. Jutro Lidl, Biedronka, Dino, Żabka i Kaufland będą pracować inaczej niż zwykle

Źródło: Haps

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News