Niebywałe połączenie, zupa pomidorowo-ogórkowa jest prawdziwą eksplozją smaków. Prosty przepis na niebo w gębie

Niebywałe połączenie, zupa pomidorowo-ogórkowa jest prawdziwą eksplozją smaków. Prosty przepis na niebo w gębie Źródło: unsplash.com

Zupa pomidorowa nie musi być nudna, jeśli nieco ją urozmaicimy. Dodając do niej to, co zwykle dodajemy do zupy ogórkowej, otrzymamy kompletnie nowe, smakowite danie. Przepis jest nadzwyczaj prosty.

Zupa pomidorowa jest banalnie prosta do wykonania, najczęściej gospodynie robią ją z resztek niedzielnego rosołu. A co, jeśli wykorzystać zarówno pomidory jak i kiszone ogórki?

Zupa pomidorowa z nutą ogórkowej będzie smacznym zaskoczeniem dla kubków smakowych

Jeśli zupa pomidorowa już nam się przejadła, należy wypróbować nowy, zaskakujący przepis. Mało kto wpadłby na takie połączenie, niesamowita fuzja smaków. Zupa jest idealna, nie za kwaśna, nie za słodka - chyba, że ktoś nie żałuje marchewki.

Listy składników możemy się już domyślać. Aby ugotować idealną zupę potrzebujemy:

  • żeberko wieprzowe
  • sok lub przecier pomidorowy
  • warzywa na bulion
  • 2 marchewki
  • 4 ogórki kiszone
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • drobny makaron
  • sól, pieprz

Dokładny przepis na zupę pomidorowo-ogórkową krok po kroku

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Na sam początek należy ugotować "bazę". Do wody wrzucamy żeberko, liście laurowe, ziele angielskie i warzywa na bulion. Gotujemy, aż do miękkości warzyw i mięsa, przyprawiamy. Marchewki ścieramy na grubych oczkach, podobnie jak ogórki, a cebulę siekamy w kostkę. Podsmażamy na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy wszystko będzie miękkie i dobrze się ze sobą zmiesza, dodajemy do garnka.

Dzisiaj grzeje: 1. Polscy studenci wylądowali w Warszawie. Byli w Wuhan, gdzie szaleje wirus
2. Gwiazda TVP, TVN i Polsatu spadła na samo dno. Choroba zabrała mu chęć do życia i wszystkie pieniądze, przeżył prawdziwy koszmar

Następnie, w zależności od upodobania, do garnka dodajemy sok pomidorowy lub przecier. Czekamy, aż wszystko się zagotuje, po czym zmniejszamy ogień i kilka minut trzymamy na małym gazie. Możemy dorzucić makaron w tym momencie lub ugotować go osobno. W kubku mieszamy śmietanę z odrobiną wody i bulionu, a następnie zabielamy zupę. Doprawiamy do smaku pieprzem, dekorujemy i możemy jeść.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Masz jeszcze starą legitymację ubezpieczeniową? Dostaniesz kosmiczne pieniądze
  2. Już za trzy dni kierowcy zapłacą nową, specjalną opłatę. Nałożona została jednak tylko na właścicieli konkretnych aut
  3. Karol Strasburger zdradza piorunującą prawdę na temat stanu swojej psychiki. Wszystko przez młodą żonę i dziecko?
  4. Sąsiedzi usłyszeli niepokojące dźwięki w mieszkaniu. Gdy zajrzeli do środka zobaczyli widok, który ściął ich z nóg
  5. Fatalne informacje z samego rana. Ogromny pożar w polskim mieście, wezwano 32 zastępy straży

Źródło: Przyślij Przepis

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News