Zupa pomidorowa jak u babci. Wiele osób zapomina o jednym kluczowym dla zniewalającego smaku składniku

Zupa pomidorowa jak u babci. Wiele osób zapomina o jednym kluczowym dla zniewalającego smaku składniku Źródło: Pixabay/tortic84

Zupa pomidorowa to niekwestionowana królowa polskich zup. Jej smak przywodzi na myśl czasy dzieciństwa i rodzinnych obiadów. Jeden składnik może sprawić, że jej smak będzie jeszcze bardziej zniewalający.

Zupa pomidorowa to jedna z kultowych potraw polskiej kuchni. Od pokoleń gości na naszych stołach. Niewątpliwie jest także jedną z najbardziej lubianych zup. Można podawać ją z różnymi dodatkami - z ryżem, makaronem, grzankami, a nawet z kaszą. Tradycyjna pomidorowa gotowana jest na bazie rosołu. Jak przyrządzić ją tak, by smakowała jak u babci? Wystarczy jeden składnik, który każdy ma w swojej kuchni. Dzięki niemu przyrządzisz zarówno obiad jak i deser rodem z ekskluzywnej cukierni.

Zupa pomidorowa jak u babci

Bazą tradycyjnej zupy pomidorowej jest rosół. Przyrządzając pomidorówkę, trzeba dopełnić go świeżymi pomidorami, koncentratem pomidorowym lub - jak radzi znana restauratorka, Magda Gessler - sokiem pomidorowym. Można użyć również passaty lub pomidorów w puszce. W tej kwestii wybór jest niemal nieograniczony. Smak zupy będzie zależał od przypraw, które wybierzemy i od sposobu przyrządzania. Nawet zwykły koncentrat nabierze intensywnego smaku po podsmażeniu go z cebulką i czosnkiem. Ze smakiem pomidorowej świetnie komponują się zioła takie jak bazylia, estragon, cząber, aromatyczny rozmaryn czy popularne oregano. Fanom ostrych potraw na pewno przypadnie do gustu także dodatek chilli i pieprzu. Żeby pomidorowa była naprawdę niezapomniana, radzimy użyć także wyjątkowego składnika.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Ten składnik odmieni smak zupy

Kluczowym składnikiem, który sprawi, że zupa będzie wyśmienita, jest cukier. Niestety często o nim zapominamy. Posłodzenie zupy pozwoli na przełamanie naturalnej kwasowości pomidorów, wzmocnionej dodatkowo przez sól. Żeby uzyskać idealne proporcje należy dodać jedną płaską łyżkę cukru na jeden litr zupy. Warto jednak kontrolować smak potrawy, by smaki współgrały ze sobą jak najlepiej. Cukier należy dodawać do przecieru pomidorowego, tak, aby dokładnie rozpuścił się w zupie. 

Dzisiaj grzeje: 1. MZ przekazało porażające dane. Mimo zapewnień sytuacja wciąż jest tragiczna

2. Andrzej Duda zaliczył gigantyczną wpadkę. Internauci są oburzeni jego zachowaniem
 

Tak przyrządzona pomidorowa z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Można podawać ją z dodatkiem kwaśnej śmietany, parmezanu, serka mascarpone lub mozzarelli, które dodadzą jej wyjątkowego charakteru. Świetnymi dodatkami będą także makarony, ryż, kasza i grzanki. Pomidorowa w nowej zniewalająco pysznej wersji z pewnością zagości na naszych stołach na stałe.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Siostra górnika wyznała prawdę. "Nasze prawa zostały pogwałcone"
  2. Robert Kubica przerwał milczenie po wielu latach. Zdradził nieznane szczegóły swojej tragedii, straszne
  3. Zniesienie kolejnych zakazów w Polsce już od 1 czerwca? Minister podała jeden warunek
  4. Kobieta obudziła się w szpitalu po operacji. Gdy otworzyła oczy, zobaczyła, co się dzieje i zamarła
  5. Kwaśniewski zdradził, co Jan Paweł II powiedział mu w trakcie wizyty w Polsce. Ciężko uwierzyć
  6. Woda po ogórkach kiszonych jest cenna. Ale wszyscy zapomnieli o mocy wody po ogórkach konserwowych

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News