Zupa pomidorowa z koncentratu to już przeszłość. Użyj pieczonych pomidorów, a Twoje kubki smakowe oszaleją z rozkoszy

Zupa pomidorowa z koncentratu to już przeszłość. Użyj pieczonych pomidorów, a Twoje kubki smakowe oszaleją z rozkoszy Źródło: unsplash/ Brandless/

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to prawdziwe objawienie polskiej kuchni. Jeżeli choć raz wykonasz ją w taki sposób możesz być pewny, że już żaden przepis nie będzie ci już tak smakował.

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w naszym kraju. Króluje na podium razem z rosołem i to już od wielu lat. Polacy chętnie do niej wracają niemal co tydzień, jednak w głównej mierze przyrządzając ją dokładnie na ten sam sposób. Ci, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni i przede wszystkim, mają dość gotowania jej na bazie koncentratu, koniecznie muszą wypróbować tę recepturę. To prawdziwe niebo w gębie. 

Koniec z koncentratem. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów to strzał w dziesiątkę 

Jeżeli jesteś zwolennikiem zdrowego gotowania na bazie ekologicznych, pełnowartościowych produktów, jednak dotychczas nie wiedziałeś, czym w klasycznej pomidorowej zastąpić sklepowy koncentrat, wreszcie możesz poznać najlepszy przepis. Pieczone pomidory nie tylko zapewnią ci jeszcze lepszy efekt smakowy, ale również pozwolą na zawsze zapomnieć o gotowym, najczęściej chemicznym koncentracie. 

Czego potrzebujesz? 

  • 1,5 kg mocno dojrzałych pomidorów,

  • spora główka czosnku,

  • 6 łyżek oliwy,

  • 1-2 szklanki warzywnego bulionu,

  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki,

  • 3 gałązki tymianku lub spora szczypta suszonego,

  • kilka gałązek bazylii,

  • sól, pieprz

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Kilka minut czynią cuda 

Choć przygotowanie pomidorowej, jak każdej innej zupy, zajmuje chwilę, wbrew pozorom jest banalnie proste i poradzi sobie z nią nawet największy amator kuchni. Wyparzone, obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory oczyść z szypułek oraz twardych środków i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na pomidorach ułóż czosnek w łupinach, bazylię, tymianek, posól i polej resztą oliwy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-25 minut. 

Dzisiaj grzeje: 1. Była najpiękniejszą gwiazdą PRL-u. Choroba męża zrujnowała jej życie

2. Odmówił spotkania z Andrzejem Dudą i jeszcze publicznie go upokorzył. Wizytę w Holandii prezydent zapamięta na długo

Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw na kilka minut do przestudzenia. Po chwili wyjmij z niego gałązki, a z łupin czosnku wyciśnij upieczoną zawartość. Całość przełóż do garnka zalej bulionem i śmietanką, dopraw pieprzem i zmiksuj na gładką masę. Na niewielkim ogniu podgrzej jeszcze chwilę. Kremowa zupa pomidorowa będzie idealnie smakować podana z grzankami, posypana serem czy rozkruszoną fetą. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Podwyżki wynagrodzeń 2020. Setki tysięcy Polaków może liczyć na WYŻSZE PENSJE o kilkaset złotych
  2. Nie żyje wybitna Polka. O jej śmierci poinformował Andrzej Duda
  3. Panna młoda wjechała do kościoła na wózku. Nagle przed ołtarzem stał się prawdziwy cud, wszyscy przecierali oczy ze zdumienia
  4. Gosia ma 6 lat, przeszła 16 chemioterapii i poparzyła przełyk setkami tabletek. Nowotwór wykańcza ją w zastraszającym tempie, rodzice błagają o pomoc
  5. To nagranie ma 6 milionów wyświetleń, internauci płaczą ze śmiechu. Ogromny pitbull przekrada się obok kotka, bo boi się go obudzić

Źródło: mniammniam

Następny artykuł