Zagraniczni kucharze mają niezwykły patent na zupę pomidorową. Wystarczy odrobina popularnej przyprawy, a danie zyska zupełnie nowy wymiar

Zagraniczni kucharze mają niezwykły patent na zupę pomidorową. Wystarczy odrobina popularnej przyprawy, a danie zyska zupełnie nowy wymiar Źródło: Pixabay/tortic84

Zupa pomidorowa to jedna z popularniejszych zup w polskich domach. Wiele osób wspomina jej niepowtarzalny smak z dzieciństwa, kiedy robiła im ją mama lub babcia. Okazuje się, że pewna popularna przyprawa potrafi kompletnie zmienić danie.

Zupa pomidorowa ma charakterystyczny smak, który trudno pomylić z czymś innym. Eksperymenty z tą popularną zupą nie zawsze wychodzą dobrze, zwłaszcza jeśli bierze się za to niedoświadczonych kucharz. Okazuje się, ze profesjonaliści mają na to swój sprawdzony sposób.

Zupa pomidorowa w wydaniu zagranicznych kucharzy

- Zupa pomidorowa budzi wspomnienia dzieciństwa. Niewiele dań - odpowiednio przyrządzonych - może smakować tak wybornie. Jest też pełna różnych rodzajów błonnika i zdrowych substancji. A likopen w pomidorach jest dobry m.in. na prostatę - stwierdzili kucharze Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki "Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć".

Jednak ich przepis znacznie różni się od tych, które zna większość naszych babć i mam. Jest również bardzo prosty, a do jej zrobienia nie trzeba wcale skomplikowanych składników, wszystkie z nich są dostępne w polskich sklepach. Warto jednak pamiętać, że to pikantna jej wersja, więc jest ona przeznaczona raczej dla osób, które lubią pieczenie podniebienia po jedzeniu.

Bardzo prosty przepis na pikantną pomidorówkę

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Głównymi składnikami będzie soczewica oraz kolendra. Ponadto jest ona zrobiona na bazie soku pomidorowego. Oprócz tych składników powinniśmy zaopatrzyć się w papryczkę chilli, 3 szalotki, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę nasion kopru włoskiego, 200 mililitrów wody, sól, 2-3 łyżki soku z cytryny, oraz 6-8 liści selera naciowego. Jeśli chodzi o główne składniki, to wystarczy 800 ml soku pomidorowego, jedna łyżka nasion kolendry i jedna lub półtora szklanki ugotowanej soczewicy.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje wybitna Polka. O jej śmierci poinformował Andrzej Duda
2. Małgosia 1 listopada pojechała z rodziną na cmentarz. Nie spodziewała się, że jej teściowa zachowa się tak obrzydliwe, nie może jej przebaczyć

Teraz możemy zabrać się za przyrządzanie zupy. Zaczynamy od przekrojenia papryczki chilli na pół i usunięcia gniazd z nasionami. Następnie siekamy cebulę i czosnek. Następnie podsmażany te składniki na średnim ogniu z oliwą, przez około 1-2 minuty. Następnie do garnka dorzucamy nasiona kolendry i kopru włoskiego i smażymy jeszcze przez minutę. Później dolewamy sok pomidorowy z wodą, doprowadzamy go do wrzenia i gotujemy przez 20 minut. Ostatnim etapem jest dodanie soczewicy oraz solu i soku z cytryny. Później po podgrzaniu mamy gotową zupę.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ogromne zmiany w umowach na zlecenie. Dostaniesz JESZCZE MNIEJ pieniędzy na rękę
  2. Na pogrzeb Anny Jantar przyszło aż 40 tysięcy Polaków. To, jak wygląda jej grób dziś jest nie do uwierzenia
  3. Wdowa po Pawle Adamowiczu zdobyła się na bolesne wyznanie: "Dopiero teraz zaczynam bać"
  4. 5 mężczyzn brutalnie zgwałciło bezbronne dziecko. Wyrok sądu jest śmieszny, a uzasadnienie sprawia, że ręce opadają
  5. Kobieta dyskretnie wręczyła recepcjonistce karteczkę. Przeczytała 12 dramatycznych słów i przeszły ją ciarki

Źródło: Super-Express

Następny artykuł