W złą pogodę nie ma nic lepszego niż gorący krem z dyni. Tajemniczy składnik sprawi, że rozgrzeje ciało i powali smakiem

W złą pogodę nie ma nic lepszego niż gorący krem z dyni. Tajemniczy składnik sprawi, że rozgrzeje ciało i powali smakiem Źródło: Unsplash/Cayla1

Zupa z dyni to nie tylko wspaniała celebracja jesieni, ale też innowacyjny sposób na rozgrzanie się w zimny dzień. Pozwoli zwalczyć chandrę i wzmocnić organizm przed nadchodzącymi chłodami. Do tego smakuje jak marzenie.

Zupa, którą tradycyjnie poleca na jesień Krzysztof Złotowski, szef kuchni restauracji "Česky film", to marzenie każdego fana jesiennych potraw. Chodzi nie tylko o wyrazisty, pomarańczowy jej kolor, ale też o smak i składniki, które pozwolą nie tylko skorzystać z tego, co obecnie jest dostępne na rynku, ale też wzmocnić organizm przed jesiennymi chłodami.

Zupa dyniowa to remedium na jesienną chandrę

- Jest sezon na dynie. W handlu jest olbrzymi wybór tych warzyw, w najprzeróżniejszych odmianach, które różnią się walorami smakowymi. Jest to także warzywo bardzo wdzięczne, bowiem może objawiać się na stole pod bardzo różnorodnymi postaciami. Postanowiliśmy się dynią pobawić - powiedział Krzysztof Złotowski o swoim wyjątkowym przepisie.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

To, co wymyślił kucharz w ramach tworzenia jesiennego menu dla restauracji nie jest jednak tylko powieleniem sprawdzonego, babcinego przepisu, ale wariacją na jego temat, która z pewnością zaskoczy i zachwyci niejednego smakosza, ale może też przekonać "starych wyjadaczy".

To przepis z innowacyjnym składnikiem

Aby przygotować wyjątkowe jesienne danie, potrzebne będą następujące składniki: dynia, masło, bulion warzywny, krewetki (to właśnie jest innowacyjny składnik, który zmieni oblicze tradycyjnej zupy dyniowej), trawa cytrynowa (lub liście limonki), świeża mięta, imbir, kwaśna śmietana oraz opcjonalnie dwa gotowane ziemniaki.

Przygotowywanie zupy należy rozpocząć zamarynowania krewetek - w marynacie muszą bowiem spędzić aż kilkanaście godzin. Należy zalać je białym winem z dodatkiem papryki chili bądź jalapeno, koperku oraz kilkoma kroplami oliwy.

Aby przygotować krem, najpierw należy zająć się bulionem. Gdy ten będzie gotowy, trzeba włożyć do niego pokrojoną na kawałki dynię, przesmażoną uprzednio na patelni na złoto cebulę, garść mięty, trawę cytrynową i imbir. One podkreślą wyjątkowy smak dyni. Ten wywar należy gotować, aż dynia nie stanie się miękka. Wówczas można zabrać się za jego miksowanie. 

Dzisiaj grzeje: 1. Ujawniono informacje o córce Kornela Morawieckiego. Takich wiadomości nikt się nie spodziewał

2. Bardzo smutna wiadomość z samego rana. Nie żyje wybitny polski reżyser i scenarzysta, przegrał walkę z najpoważniejszym nowotworem 

To przy miksowaniu mogą okazać się potrzebne ziemniaki - jeżeli krem nie będzie wystarczająco gęsty, możemy wmiksować do niego dodatkowo kilka z nich i w ten sposób zmienić jego konsystencję.

Kiedy krem jest już gotowy, trzeba wyciągnąć krewetki z marynaty i przysmażyć je z obu stron na patelni, aż do zaróżowienia. Pozostaje już tylko przelać krem do talerza, dodać krewetki i przyozdobić tak podaną zupę kleksem śmietany.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Carrefour ominie zakaz handlu w niedzielę. Znalazł na to ZASKAKUJĄCY sposób
  2. Mąż zniknął 6 tygodni po ślubie. Po 68 latach żona dowiedziała się prawdy. To był dla niej cios
  3. Najsłodsze szczeniaki na świecie rzuciły się w pościg za małym dzieckiem (WIDEO)
  4. Nieszczęsna wizja Jackowskiego spełnia się na naszych oczach. Wszystkie prognozy na to wskazują 
  5. Makabryczne znalezisko. Dziecko na placu zabaw natrafiło na głowę kobiety, a to był dopiero początek

źródło: express ilustrowany

Następny artykuł