Prawie każda pani domu popełnia wielki błąd przy gotowaniu ziemniaków. Wystarczy prosty trik naszych babć i dodanie 1 składnika

Prawie każda pani domu popełnia wielki błąd przy gotowaniu ziemniaków. Wystarczy prosty trik naszych babć i dodanie 1 składnika Źródło: YouTube Dorota Kamińska

Ziemniaki niesłusznie uznawane są za tuczące i bezwartościowe. W rzeczywistości te popularne warzywa są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo niezbędnych witamin i składników odżywczych. Kartofle są prawdziwą bombą witaminy C. Trzeba tylko wiedzieć, co zrobić, żeby ich właściwości nie zniknęły w czasie gotowania.

Ziemniaki są świetną bazą wielu smacznych obiadów. Sposoby przyrządzania tych uniwersalnych warzyw są niemal niezliczone. Ziemniaki pieczone, smażone, po szwedzku, placki, tarty czy frytki - każdy znajdzie wersję, która zachwyci smakiem. Można podawać je z sosami, mięsem, innymi warzywami - to tani składnik, z którego można wyczarować naprawdę wykwintne dania. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kartofli w wersji z wody. Niewiele gospodyń wie jednak, jak powinno się je przyrządzać.

Ziemniaki powinny być gotowane w specjalny sposób

Ziemniaki, szczególnie młode, są świetnym źródłem witamin i składników odżywczych. Już jedno warzywo jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C w prawie dwudziestu procentach. Zawierają także mnóstwo beta-karotenu oraz witaminy H, K, B1, B2, B6 i PP. W ziemniakach nie brakuje także potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu, sodu, fluoru, jodu i siarki. Jedząc jeden obiad możemy uzupełnić niemal wszystkie braki w organizmie.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Żeby zachować wartościowe składniki, należy gotować ziemniaki tak, jak robiły to nasze babcie. Niestety, o tej prostej zasadzie zapomina niemal każda pani domu. Błąd w procesie przygotowywania obiadu może sprawić, że nie będziemy mogli cieszyć się zdrowotnymi właściwościami warzyw. Jeden popularny i tani składnik sprawi, że niedzielny posiłek stanie się prawdziwą ucztą dla ciała i zmysłów. 

Dzisiaj grzeje: 1. Tragiczne wiadomości, nie żyje wielka gwiazda. Zmarła we śnie, miała dopiero 38 lat

2. Krzysztof Jackowski odpowiedział na pytanie, które dręczy nas wszystkich. Dotyczy śmierci 

Jeśli chcemy, by ziemniaki zachowały swoje wartości odżywcze, do garnka z gotującymi się warzywami musimy wrzucić świeżą marchewkę. Zawarty w niej beta-karoten sprawi, że witamina C, w którą obfitują kartofle, nie zostanie zniszczona pod wpływem temperatury. Ta metoda nie wpływa w żaden sposób na smak obiadu, a może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Nigdy o niej nie zapominaj!

Najlepsze newsy dnia:

  1. Niestety, nadeszła 2 fala, źle się dzieje. Sklepy właśnie wprowadzają limity na makaron, mąkę, mleko, papier inne, porażające doniesienia z Australii
  2. Media przekazały najgorszą informację. Nie żyje prawdziwa legenda, wspominają go tysiące osób z całego świata
  3. Na widok klientki fryzjerka prawie zemdlała. Wizyta trwała 13 godzin, końcowy efekt sprawia, że szczęka opada
  4. W ostatniej chwili przed wakacjami wprowadzili nowy zakaz. Kontrowersyjna decyzja
  5. Skandaliczne zachowanie turysty. Pokazali zdjęcie, ręce opadają
  6. IMGW wydało alert. Prognozowane są groźne zjawiska, możliwe trąby powietrzne, 4 województwa szczególnie ucierpią

Źródło: Podaj.to

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News