Jeśli ziemniaki gotujesz w ten sposób, natychmiast przestań. Prawie każdy popełnia poważny błąd

Jeśli ziemniaki gotujesz w ten sposób, natychmiast przestań. Prawie każdy popełnia poważny błąd Źródło: pxhere.com

Najprawdopodobniej źle gotujesz ziemniaki. Prawie każdy popełnia ten błąd. Na szczęście możesz to zmienić.

Ziemniaki goszczą na naszych stołach dużo częściej niż inne dodatki. Ich uniwersalność sprawia, że można je podawać prawie z każdym daniem. Pojawiają się pod najróżniejszymi postaciami. Czasem smażymy je na patelni, innym razem gotujemy albo pieczemy w piecu. Przy ich pomocy możemy też przygotować puree lub frytki. Krótko mówiąc, towarzyszą nam przez całe życie i odgrywają istotną rolę w naszej diecie.

Bez względu na to, czy jesteśmy amatorami schabowego, fileta z kurczaka czy pieczonego karpia, najczęściej w ich towarzystwie na talerzu pojawiają się ziemniaki. Zazwyczaj skupiamy się na tym, aby przygotować właściwą część dania z jak największą starannością, a ziemniaki po prostu wrzucamy do wody i stawiamy na gazie, często o nich zapominając.

Przygotowując ziemniaki, większość z nas popełnia ten sam błąd

Ziemniaki są wartościowym produktem z kilku powodów. Wbrew przekonaniom wcale nie są tuczące - na 100 gramów tych warzyw przypada zaledwie 75 kalorii. Dopiero po dodaniu takich składników jak masło czy olej, stają się bardziej kaloryczne. Niewiele osób zdaje obie również sprawę z tego, że ziemniaki są źródłem cennego białka i witaminy C, a ich miąższ składa się z lekkostrawnych węglowodanów. Nawet średniej wielkości ziemniak pokrywa 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Dlatego ważne jest, aby podawać je odpowiednio przygotowane.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

W każdej kuchni wygląda to podobnie. Obieramy ziemniaki, następnie kroimy je na mniejsze części, zalewamy wodą... i tu najczęściej popełniamy błąd. Wrzucanie ziemniaków do garnka z zimną wodą sprawia, że wypłukujemy z nich większość cennych składników. Dlatego warto pamiętać, żeby wrzucać je dopiero do gotującej się wody. Podczas gotowania dobrze jeszcze dodać do garnka mleko, masło i cebulę. Solimy je dopiero, gdy już trochę zmiękną.

Dzisiaj grzeje: 1. Najpiękniejsza pani pilot na całym świecie. Internauci za nią szaleją, wygląda nieziemsko

2. Dramat żony Pawła Królikowskiego. Non stop jest przy jego łóżku, sytuacja jest niezwykle trudna

To ważne, aby zmienić ten rozpowszechniony, choć błędny nawyk. Ziemniaki ugotowane we właściwy sposób przyczynią się do uzupełniania w naszych organizmach takich pierwiastków jak magnez, wapń, żelazo czy jod. Dzięki tej metodzie kartofle staną się nie tylko smaczną, ale i wartościową pozycją w naszym menu.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Danuta Holecka wolałaby zapomnieć o nagraniu sprzed lat. Jej dziecko potrzebowało pomocy
  2. Nie będziesz mógł pracować, jeśli się nie zaszczepisz. Wchodzą nowe obostrzenia
  3. Fatalne wiadomości, nie żyje Sebastian Furtak. Rodzina błaga o pomoc
  4. Dramatyczny wypadek szkolnego autobusu. Nie żyją dzieci
  5. Kupiła rasowego szczeniaka. Gdy lekarz go zbadał aż zaniemówił, odkrył wstrząsającą prawdę o hodowcy

źródło: Witrualna Polska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News