Zapomnij o zwykłych plackach ziemniaczanych, od teraz liczą się tylko kładzionki. Po pierwszym spróbowaniu nie będzie liczyło się nic innego

Zapomnij o zwykłych plackach ziemniaczanych, od teraz liczą się tylko kładzionki. Po pierwszym spróbowaniu nie będzie liczyło się nic innego Źródło: Pexels.com

Ziemniaki są podstawowym składnikiem kładzionek, czyli przepysznej wariacji na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. To danie jest prostsze w przyrządzeniu niż myślisz - po prostu nie da się go zepsuć. To doskonały pomysł na jesienny obiad.

Ziemniaki to bardzo bogate źródło witaminy C, zawierają jej nawet więcej niż cytryny. Dostarczają też dużo potasu, jodu, chromu, selenu i fluoru, dlatego powinny one regularnie gościć w naszej diecie. Istnieje wiele przepisów na pyszne dania z kartofli, jednak ten przepis zdecydowanie się wyróżnia.

Ziemniaki w nowej, pysznej odsłonie

Kładzionki są daniem popisowym gospodyń z małopolskich Witanowic. Receptura tego taniego i łatwego w zrobieniu przysmaku była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Do dziś nie uległa żadnym zmianom. Różnica polega tylko na tym, że kiedyś kładzionki przyrządzano z ziemniaków, które zostały z poprzedniego posiłku - w ten sposób dbano o to, by nie marnować jedzenia. Obecnie gotuje się je specjalnie, ale warto pamiętać o dawnym pomyśle. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

W zrobieniu kładzionek nie bez znaczenia pozostaje odmiana ziemniaków. Najważniejsze, aby zawierały dużo skrobi i mało wody. Jak to sprawdzić? Wystarczy przekroić ziemniaka na pół i obie części potrzeć o siebie. Jeśli będą się kleić oznacza to, że nadają się do przyrządzenia dania. O smaku potrawy w dużym stopniu decyduje też smalec wieprzowy - nie zaleca się stosowania zamienników. 

Jak przyrządzić kładzionki?

Przepis jest banalny. Potrzebujemy 8 średniej wielkości ziemniaków. Gotujemy je, najlepiej w mundurkach. Jeszcze ciepłe mielimy w maszynce. Następnie kroimy w kostkę 2 cebule i przyrumieniamy na smalcu. Po schłodzeniu dodajemy je do masy ziemniaczanej razem z 2 jajkami i 4 kopiastymi łyżkami mąki pszennej.

Dzisiaj grzeje: 1. W gabinecie ginekologa ktoś umieścił ukrytą kamerę. Nagranie pojawiło się w sieci, momentalnie wywołało burzę

2. Polacy odcięci od pieniędzy. Wielka awaria, dotyczy całego kraju

Doprawiamy solą i grubo mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie placki. Obtaczamy je w mące i smażymy na gorącym smalcu do zarumienienia. Kładzionki możemy podawać jako samodzielne danie lub dodatek do potraw. Doskonale smakują z kwaśnym mlekiem lub śmietanką. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Los 13. emerytury jest już przesądzony. Nie tego spodziewały się miliony emerytów
  2. Rydzyk będzie musiał przejść na emeryturę? Zbliża się koniec, duchowny jest w potrzasku
  3. 12-latka chciała pokazać nieżyjącej mamie swoje świadectwo szkolne. Na cmentarzu wydarzyły się rzeczy, które kruszą najtwardsze serca
  4. Tadeusz Rydzyk uderza w Polsat i TVN. Wplata Maksymiliana Kolbe
  5. Koniec z dofinansowaniem na dzieci. Rodzice będą musieli wykładać po 600 zł

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł