Ziemniaki w wydaniu "hasselback" podbiły serca milionów i nie bez powodu. Szybki i prosty przepis na niebo w gębie

Ziemniaki w wydaniu "hasselback" podbiły serca milionów i nie bez powodu. Szybki i prosty przepis na niebo w gębie Źródło: Unsplash/Pyszne co nieco

Ziemniaki w stylu hasselback są bardzo proste do zrobienia, a znacznie urozmaicą znaną nam potrawę. Będziecie zaskoczeni, jak prosta i szybka w wykonaniu jest ta potrawa.

Ziemniaki z posypką potrafią kompletnie zmienić nasz sposób patrzenia na to warzywo. Dzięki wyśmienitemu przepisowi, kojarzone głównie z bezkształtną masę kartofle staną się świetnym dodatkiem do mięs i odpowiednim jedzeniem do podania przybyłym gościom.

Ziemniaki w stylu hasselback są bajecznie proste do zrobienia

Najpierw trzeba przygotować składniki. Do przyrządzenia ziemniaków typu hasselback będzie nam potrzebne oczywiście sześć kartofli, pół łyżeczki sproszkowanego czosnku, jedna łyżeczka suszonego rozmarynu, oliwa z oliwek, jedna łyżka parmezanu oraz klasyczne przyprawy, takie jak sól i pieprz.

Zaczynamy od włączenia piekarnika. Musimy go zagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie trzeba przygotować ziemniaki. Obieramy je ze skórki i bardzo dokładnie myjemy. Później podcinamy spód tak, żeby mógł płasko leżeć na blasze. 

Etap pieczenia. Chrupkość zależy od tego, jak długo będziemy je robić

Później przykładamy do ziemniaka drewnianą szpatułkę i wykonujemy wzdłuż niego długie cięcia nożem. Dzięki szpatułce nie przecinamy kartofla, bo gdy nóż zatrzyma się na drewienku, wiemy, że dalej ciąć już nie możemy. Gdy mamy wszystkie ziemniaki gotowe, pora przygotować się do pieczenia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej ziemniaki, które posypujemy rozmarynem, czosnkiem oraz polewamy oliwą z oliwek. Następnie pieczemy, od 50 do 80 minut, w zależności od tego, jak bardzo przypieczone i chrupiące lubimy.

Dzisiaj grzeje: 1. Pan młody dla żartu powiedział przed ołtarzem "nie". Nie mógł przewidzieć piekła, jakie rozpętał
2. Lekarz przekazał Monice Miller druzgocącą diagnozę, a ona się popłakała. Jest źle, nie wiadomo, jak to się skończy

Optymalny czas to 60 minut, ale jeśli chcemy bardziej chrupkie, możemy potrzymać je chwilę dłużej. Po wyjęciu z piekarnika zostało nam posypanie ich parmezanem oraz, według naszych upodobań, pieprzem, solą czy innymi przyprawami. W ten sposób bardzo szybko i łatwo przyrządziliśmy ziemniaki, które są już gotowe do podania i wyśmienicie smakują.

Najlepsze newsy dnia:

  1. "Nikt nie będzie miał emerytury niższej niż 1600 zł". Posłowie walczą o RÓWNĄ EMERYTURĘ dla każdego
  2. Jarosław Jakimowicz dostał pracę w TVP. Wiemy, co będzie robił
  3. Zakładasz dziecku jednorazowe pieluchy? Kilka niezwykle ważnych faktów, o których powinien wiedzieć każdy rodzic
  4. Ziemniaki w wydaniu "hasselback" podbiły serca milionów i nie bez powodu. Szybki i prosty przepis na niebo w gębie
  5. Nastolatek twierdzi, że po poważnym wypadku był w zaświatach. Mówi, co zobaczył w niebie

Źródło: Jestpozytywnie

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News