Ziemniaki przygotowane w ten sposób to prawdziwe niebo w gębie! Pomysł Kuronia pokochają wszyscy

Ziemniaki przygotowane w ten sposób to prawdziwe niebo w gębie! Pomysł Kuronia pokochają wszyscy Źródło: .

Ziemniaki wcale nie muszą być nudne i bez smaku. Wystarczy jedynie odrobina kreatywności i kilka przypraw, by wyczarować z nich autonomiczne, fenomenalne danie. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis, a możesz być pewny, że nie pożałujesz.

Ziemniaki często lądują na stołach w polskich domach. Gotowane, smażone, czy pieczone - w każdym z tych przypadków są tylko dodatkiem do mięs czy sałatek i niewielu by pomyślało, że można stworzyć z nich osobną potrawę, która łatwością w przygotowaniu i finalnym smakiem zaskoczy chyba każdego. Wystarczy kilka składników, aby się nasycić. 

Ziemniaki jakich nigdy nie jadłeś. Przepis Kuronia pokochają wszyscy  

Jakub Kuroń, jeden z szerzej znanych szefów kuchni w Polsce, na łamach swojej własnej strony internetowej regularnie dzieli się z rodakami przepisami na pyszne potrawy. Niektóre z nich są naprawdę wyszukane i wymagają nie tylko sporego nakładu pracy, ale również pokaźnej ilości rozmaitych składników. Wśród nich znalazła się receptura na banalnie proste i przede wszystkim smaczne, pieczone faszerowane ziemniaki. Wystarczy kilka minut i niewielka ilość produktów, by stworzyć to wspaniałe danie. 

Czego potrzebujesz? 

  • 4 duże ziemniaki, podobnej wielkości,
  • 2 cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sos do steków i burgerów, 
  • sól, czarny pieprz

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Danie idealne dla największych amatorów kuchni 

Jeżeli wydaje ci się, że przygotowanie zajmie ci wieki, a każdy z kroków będzie niemożliwy do wykonania, jesteś w ogromnym błędzie i możesz być pewnym, że z tą potrawą poradzi sobie nawet największy amator kuchni. Zacznij od dokładnego umycia i oczyszczenia ziemniaków, które ugotujesz w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut. Pamiętaj jednak, by nie były ugotowane do końca - miąższ nie może być zbyt miękki. 

Gdy ziemniaki będą już gotowe, wyjmij je z wody oraz odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, a następnie wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj drobno pokrojone pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem i smaż do momentu, aż pieczarki puszczą wodę i lekko się zrumienią. 

Dzisiaj grzeje: 1. Legendarna polska piosenkarka zmarła na glejaka. Wstrząsające słowa męża
2. 22-letnia córka milionera zmarła podczas stosunku. Zwyrol zrobił jej tak chore rzeczy, że jej ciało nie wytrzymało, rodzice zdruzgotani

Po tym czasie wróć do ziemniaków, przekrawając je na pół i delikatnie, tak by nie uszkodzić skórki, wyjmij z nich miąższ. Pamiętaj, by zachować na skórce jego minimalną ilość, bowiem w innym wypadku "łódeczki" będą zbyt miękkie i zwyczajnie się rozpadną. Gdy ten krok masz już za sobą, pozostało ci już jedynie nałożenie farszu. Piekarnik nagrzej do 220 stopni przy funkcji grillowania lub do 230 stopni jeśli posiadasz termoobieg. Ułożone w naczyniu żaroodpornym ziemniaki polej niewielką ilością sosu do steków, posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem i piecz około 15 minut. Opcjonalnie możesz również posypać je serem np. mozzarellą. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Emeryci mogą dostać po 10 TYS. ZŁ! Warunek jest tylko jeden
  2. Mąż nagle przerwał pierwszy taniec i odpędził od siebie pannę młodą. Chwilę później cała sala tonęła we łzach
  3. Kot bardzo często ociera się o Twoje nogi? W ten sposób chce Ci przekazać ważną wiadomość
  4. Jolanta Kwaśniewska nie miała dla córki litości i wygarnęła jej to w twarz. "Wyglądasz jak wiejskie dziecko, chore na tyfus"
  5. Media dotarły do mężczyzny, który ma być biologicznym ojcem księcia Harry'ego. Księżna Diana miała z nim potajemny romans

Źródło: kuron

Następny artykuł