Oryginalny przedwojenny przepis na ziemniaki po nelsońsku. Pyszny dodatek do obiadu jak u babci

Oryginalny przedwojenny przepis na ziemniaki po nelsońsku. Pyszny dodatek do obiadu jak u babci Źródło: youtube.com SkutecznieTv

Nieziemskie ziemniaki po nelsońsku znikają z talerzy w kilka chwil. Przygotowanie jest banalnie proste, a przedwojenny przepis zachwyci każdego.

Ziemniaki nie muszą być tylko nudnym dodatkiem do obiadu. Zwykłe purée, jakie codziennie przygotowujemy, wymaga radykalnej zmiany i skorzystania z nowej receptury. Smak pieczonych ziemniaków zapewne zna każdy z was, ale pieczonych w taki sposób jeszcze nie jedliście. Przedwojenny sposób na ich przygotowanie zdecydowanie jest wart uwagi. 

Oryginalny przepis na ziemniaki po nelsońsku 

Niegdyś z tej receptury korzystały nasze babcie i choć danie robiło wielką furorę, dziś jest już nieco zapomniane. Warto jednak do niego wywrócić, by cieszyć się jego obłędnym smakiem. Przepis jest banalnie prosty, a proces przygotowania zajmuje chwilę. 

Lista składników na ziemniaki po nelsońsku: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 40 g masło,
  • 2 średnie cebule,
  • 30-40 g suszonych grzybów,
  • listek laurowy,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • 250 ml śmietany.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Obłędny dodatek do obiadu 

Ziemniaki po nelsońsku doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu, choć bez obaw możesz zjeść je również jako osobne danie. najpierw ugotuj dokładnie umyte ziemniaki w skórce. Ugotuj również jajka na twardo, obierz je i pokrój w talarki. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na odrobinie tłuszczu. Następnie dodaj rozkruszone grzyby, smaż jeszcze chwilę, po czym wlej 400 ml wody, dorzuć listek laurowy, pieprz i ziele, i duś do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecedź oraz przestudź, a w międzyczasie wysmaruj tłuszczem dno formy. 

Dzisiaj grzeje: 1. Andrzej Duda w sesji na żywo dostał pytanie o likwidację 500 plus. Słowa, które padły, rozwścieczą wielu Polaków

2. Premier powiedział, kiedy może nastąpić szczyt zachorowań. ”Jesteśmy jeszcze na początku epidemii”

Ziemniaki pokrój w plasterki, a połowę z nich wyłóż na dno naczynia. Polej je połową sosu śmietanowego, oprósz solą oraz pieprzem, wyłóż jajka, a następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków i polej całość sosem. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i precz ok. 40 minut. Podawaj do ulubionego mięsa lub zajadaj się samą zapiekanką. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Niepokojące dane GIS. Kto w Polsce najczęściej choruje na COVID-19?
  2. Robert Lewanowski szpanuje nowym samochodem. Luksus, o którym może śnić każdy (FOTO)
  3. Zabił żonę przez kwarantannę. Nie wytrzymał z nią nawet tygodnia pod jednym dachem
  4. Od kwietnia pracownicy mogą stracić nawet połowę pensji. Chodzi o duże pieniądze, wszystko zgodnie z prawem
  5. 3 znaki zodiaku nigdy nie będą dobrymi małżonkami. Nikt długo nie wytrzymuje, rozwód jest niemal pewny
  6. Załamana kasjerka powiedziała całą prawdę o "godzinach dla seniorów". Nie mieści się w głowie

Źródło: wirtualna polska

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News