Niebywały przepis na kopytka w nowej odsłonie. Smakują rewelacyjnie, sekretem jest jeden składnik

Niebywały przepis na kopytka w nowej odsłonie. Smakują rewelacyjnie, sekretem jest jeden składnik Źródło: pixabay/utroja0

Ziemniaki w polskiej kuchni są wykorzystywane na multum sposobów. Jednym z nich są kopytka. Te charakterystyczne kluski to przysmak wielu Polaków. Okazuje się, że można je przyrządzić w zupełnie inny sposób.

Ziemniaki to podstawowy składnik kopytek. Jeśli jednak dodamy do nich kilka mniej popularnych warzyw, możemy uzyskać niepowtarzalny smak. Ten przepis na kopytka powali na kolana waszych gości. Gdy ich spróbują, nie będą mogli się nadziwić.

Będą nam potrzebne ziemniaki, jajka oraz tajemniczy składnik

Do przygotowania pszennych kopytek, będziemy potrzebowali: 600 g ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, jedną szklankę mąki tortowej i szczyptę soli. Ponadto należy dodać jeden tajemny składnik, wiele osób nie wie, jak świetnie się łączy z kopytkami. Potrzebne nam będzie 100 g półtłustego sera feta.

Oczywiście najpierw musimy obrać i ugotować ziemniaki. Najlepiej zostawić je do odleżenia na jeden dzień, a po tym czasie zmielić je w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wkruszamy ser feta, dzięki czemu ciasto uzyska unikalny smak. Wbijamy jajka, dodajemy sól, oraz obie mąki. Później zagniatamy do chwili, aż uzyskamy jednolite ciasto. Gdyby masa zbytnio się kleiła, możemy dosypać więcej mąki pszennej.

Końcowa faza przygotowywania kopytek

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Po uformowaniu ciasta w wałek kroimy go na plastry. Później je również kształtujemy w długie i cienkie wałki, po czym kroimy na ukos, tworząc znany nam kształt kopytek. Posypujemy drewnianą deskę mąką i wykładamy na nie kluski. W międzyczasie gotujemy w sporym garnku posoloną wodę.

Dzisiaj grzeje: 1. Wszyscy byliśmy oszukiwani? Wyciekły tragiczne dane dotyczące śmiertelności koronawirusa
2. Wszyscy mieli nadzieję, że jeszcze nie teraz. Niestety, nie żyje najwybitniejszy polski muzyk, autor największych przebojów

Kluski gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Później wykładamy je na półmisek. Teraz można podać je z zasmażaną wcześniej cebulą i skwarkami. Inne propozycje to twaróg, czy sos mięsny. Jeśli lubimy lekko zarumienione kopytka, możemy je nieco podsmażyć ze skwarkami i cebulą.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Gwiazda upoiła Gessler w toalecie, a druga ją upokorzyła. Jest afera, podstawili Magdzie mikrofon, ujawniła wszystko
  2. Niemal każdy załapie się na wcześniejszą emeryturę. Nowy pomysł rządzących
  3. Niebywałe, co ze sobą zrobiła Sylwia Bomba. Oszpeciła się, już nie wygląda tak jak kiedyś
  4. Stało się, przyjęto poprawki ws. trzynastej emerytury. Ważne zmiany dla seniorów
  5. Usłyszała dziwne odgłosy z kuchni. Gdy poszła sprawdzić powód, jej kot robił niesamowitą rzecz, wszystko nagrała

Źródło: Smaker

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News