Ziemniaki mogą być trujące. Ich wygląd zdradza czy można je jeść

Ziemniaki mogą być trujące. Ich wygląd zdradza czy można je jeść Źródło: unsplash.com/ Eiliv-Sonas Aceron

Ziemniaki są najczęściej wykorzystywanym składnikiem w polskiej kuchni. Wchodzą w skład wielu popularnych przepisów, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że mogą bardzo źle wpływać na nasze zdrowie. Okazuje się, że bywają trujące, a ich wygląd podpowie, czy można je spożywać.

Ziemniaki są łatwo dostępne, można z nich wyczarować wiele smacznych dań i są tanie. Goszczą na naszych stołach od bardzo dawna. Chyba nie ma nikogo, kto od nich stroni. Są pożywne, dobrze komponują się z mięsem przy obiedzie, mogą też w towarzystwie innych warzyw tworzyć zbilansowany posiłek dla osób na diecie bezmięsnej. 

Okazuje się jednak, że ziemniaki mogą być trujące. Jak sprawdzić, czy zapasy trzymane w domu nadają się do spożycia? Odpowiedź stanowi wygląd bulwy, który może ostrzec przed zagrożeniem.

Trujące ziemniaki

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przechowując ziemniaki w domu należy zwrócić szczególną uwagę na to, w jakim miejscu się one znajdują. Kiepskim pomysłem będzie lodówka, ale przy wyborze trzeba kierować się tym, że muszą znajdować się w chłodnym lub zimnym miejscu. Jeżeli będą trzymane w cieple jest możliwość, że szybciej się popsują i wytworzą szkodliwe dla zdrowia substancje.

Zdecydowanie trzeba unikać ziemniaków z zieloną skórką, a natychmiast trzeba wyrzucić te, które wypuszczają pędy i kiełki. Pod wpływem światła ziemniaki na swojej powierzchni wytwarzają niebezpieczną dla zdrowia solaninę. Chociaż dzięki temu chronią się przed owadami czy bakteriami to jednak ludzie mogą odczuwać wiele przykrych dolegliwości po jej spożyciu.

W zależności od gatunku ziemniaka może on szybciej lub wolniej zielenieć. Niezależnie od odmiany zielone kartofle trzeba je natychmiast wyrzucić. Obieranie ziemniaka na pewno przyczyni się do obniżenia poziomu toksyn, ale nie zniweluje ich całkowicie. Gotowanie czy pieczenie zazielenionych ziemniaków także nie wpływa na eliminacje szkodliwej substancji.

Dzisiaj grzeje: 1. Dramat legendarnej polskiej aktorki. Miała urodę, sławę i bogactwo, ale nie mogła spełnić największego marzenia. Będziecie płakać
2. Straszne doniesienia z polskiej miejscowości. Fragmenty aut porozrzucało na długości 200 metrów

Do zatrucia może dochodzić w przypadku zbyt dużej ilości spożytej solaniny. Nie ma niestety żadnego wskaźnika ile można spożyć aby uchronić się przed zatruciem, wszystko zależy od wagi ciała i funkcjonowania organizmu. Symptomy na jakie należy zwrócić uwagę to nudności, wymioty, biegunka, pocenie się, bóle głowy i bóle brzucha. Jeżeli nie znikną one w przeciągu doby trzeba się jak najszybciej zgłosić do lekarza

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zjedli SKAŻONE MIĘSO, dwie osoby nie żyją. Cała firma do zamknięcia
  2. Uwielbiana bohaterka serialu ''Na dobre i na złe'' rezygnuje z pracy na planie. Fani są załamani
  3. Zainstalował kamerę i wyszedł. Pies nie wiedział, że się nagrywa. Obejrzał miażdżące serce nagranie, już nigdy nie zostawi zwierzaka samego
  4. Jest nagranie. Mężowi Meghan Markle puściły nerwy przy wszystkich
  5. Pierwszy raz wzięła na ręce szczeniaka. Szybko zaczęła łapać się za brzuch ze śmiechu przez reakcję zwierzaka

źródło: wprost

Następny artykuł