Najlepsze zapiekanki pod słońcem. Genialne i proste przepisy, które od razu pokochasz

Najlepsze zapiekanki pod słońcem. Genialne i proste przepisy, które od razu pokochasz Źródło: youtube.com/ Tastefully Vikkie

Zapiekanki to bez wątpienia jeden z największych smakołyków, jakie można znaleźć na polskim stole. Tłusty, topiony ser idealnie komponuje się z wieloma z pozoru niepasującymi składnikami, a nasze podniebienia są wprost rozpieszczane przez różnorodność smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na zapiekankę, który odmieni oblicze naszej kuchni.

Zapiekanki od lat podbijają polskie stoły. Rodzimi fani kulinariów, znani z tego, że lubią tłuste i smaczne potrawy coraz częściej zastępują kotlety mielone, czy schabowe właśnie tym, niesamowicie miłym dla podniebienia daniem. Na wykonanie smacznej zapiekanki jest wiele sposobów. Dzisiaj przedstawimy naszym zdaniem najlepszy, który sprawi, że nasza rodzina i goście będą wprost oczarowani naszymi zdolnościami kulinarnymi.

Te zapiekanki zmienią wszystko. Prosty przepis na niezwykłą potrawę

Aby przygotować smaczną zapiekankę, należy na samym początku skompletować wszystkie, potrzebne składniki. Do wykonania dania będziemy potrzebować 250 g pappardelle, 200 g serka wiejskiego, 250 g twarogu, 100 g śmietany 18%, 100 g miodu gryczanego, 100 g rodzynek, 3 jajka, 1/2 dużego jabłka albo jedno małe, łyżkę masła, 1 laskę wanilii i łyżkę cynamonu.

Na samym początku musimy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Potem trzeba ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. W kolejnym kroku wyciągamy dużą miskę, do której trzeba wrzucić pozostałe składniki – sery, śmietanę, jajka, miód, rodzynki, wanilię, cynamon, pokrojone jabłko (koniecznie bez skórki) oraz masło roztopione na patelni. Następnie trzeba wymieszać wszystkie składniki.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Ta potrawa oczaruje nawet największych przeciwników zapiekanek

Po tym, jak zmieszamy składniki, musimy odcedzić makaron, przepłukać go pod zimną wodą. Ważne jest, aby poczekać, aż będzie suchy. Po wszystkim dodajemy go do miski z masą serową i wszystko mieszamy.

Dzisiaj grzeje: 1. Beata Tyszkiewicz z partnerem. Gwiazda z młodszym kochankiem
2. Wszyscy pokochali ją za "Ranczo". Media obiegła informacja o nagłej śmierci

Teraz wystarczy wrzucić wszystko do naczynia, a następnie do piekarnika na czas około 35-45 minut. Kiedy zobaczymy, że potrawa robi się złota od sera, znaczy, że możemy zjeść nasz upragniony smakołyk.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Potrzebujesz gotówki? Istnieją dwa banalne sposoby, żeby szybko ją zdobyć
  2. Szykuje się góra pieniędzy dla emerytów od PiS. Nawet po 2,5 tys. zł dodatków
  3. Nie żyje legenda rocka. Zmarł niespodziewanie, żegnają go tysiące zszokowanych fanów
  4. 2-latka błagała, by przestał. Dziecko poniosło straszne konsekwencje po brutalnym gwałcie, tylko dla ludzi o mocnych nerwach
  5. Sąsiedzi skarżyli, że jego pies nie daje im żyć, gdy nie ma go w domu. Właściciel zamontował kamerę, by przekonać się, co wyczynia zwierzak
  6. Najlepsze zapiekanki pod słońcem. Genialne i proste przepisy, które od razu pokochasz

źródło: Onet

Następny artykuł