
Mocno się zdziwisz będąc na zakupach. Na produktach pojawiły się nowe, tajemnicze oznaczenia, wiemy o czym świadczą
Zakupy spożywcze mogą być szybsze i łatwiejsze, wystarczy zapoznać się z nowym systemem oznaczania produktów, który pojawił się na opakowaniach żywności. Warto to wiedzieć, zanim po raz kolejny wybierzemy się do sklepu po jedzenie.
Zakupy spożywcze robi niemal każdy, a dla osób, które dbają o dietę, ta czynność może być bardzo czasochłonna. Okazuje się jednak, że wprowadzony niedawno system oceny produktów może znaczenie ułatwić nam wybór odpowiedniej żywności. Warto zapoznać się z nowymi oznaczeniami na opakowaniach niektórych produktów.
Zakupy mogą być łatwiejsze i szybsze
Każdy, kto dba o dietę i jakość swojego żywienia wie, że wybranie dobrych produktów w sklepie może być bardzo czasochłonne. Dodatkowo, nie każdy umie prawidłowo ocenić wartość odżywczą danego produktu. Z pomocą przychodzi klientom jednak nowy system oznaczania żywności.
Nutri-Score czyli wprowadzona niedawno do Polski skala oceny żywności ma pomóc konsumentom w odróżnianiu produktu bardziej i mniej wartościowego pod względem wartości odżywczych. Ocena składa się z pięciu literek, oznaczonych różnymi kolorami.
Na niektórych opakowaniach widnieje kod składający się z 5 kolejnych liter alfabetu - od A do E. Literkom odpowiadają kolory od ciemnozielonego do czerwonego. Produkt spożywczy o najwyższej wartości odżywczej zostaje w tej skali oznaczony literką „A” na ciemnozielonym tle, a najmniej wartościowy zostanie zakwalifikowany do sekcji literki „E” na czerwonym tle.
System Nutri-Score został stworzony przez francuskich naukowców i w 2020 roku w taki sposób produkty oznaczano już w 10 europejskich krajach. Funkcjonuje on m.in. w Hiszpanii, Portugalii, Niemczech, Belgii oraz od niedawna w Polsce. Ten sposób oznaczania aprobuje również Światowa Organizacja Zdrowia, która traktuje do, jako jedno z narzędzi do walki z chorobami dietozależnymi.
Ocena jakości produktu wyliczana jest na podstawie specjalnego algorytmu i składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich to nadawanie punktacji za zawartość odpowiednich składników - tych, których ilość w diecie należy ograniczać, jak m.in. energia, cukry, tłuszcze nasycone i sód pochodzący z soli oraz tych, które są korzystne w diecie, jak owoce, warzywa, orzechy, błonnik pokarmowy i białko. Później punktacja ta jest obliczana za pomocą specjalnej skali Raynera i klasyfikowana na podstawie wyniku do odpowiedniej kategorii. Literki „A” i „B” to produkty ważne w diecie, które mają wysokość zawartość składników odżywczych. Kategoria „C” to produkty, które warto spożywać w sposób umiarkowany, natomiast literki „D” i „E” oznaczają żywność, którą powinno się ograniczać w codziennej diecie.
Pierwszym producentem w Polsce, który wprowadził w swoich produktach system Nutri-Score, jest firma Danone. Oznaczenia te znaleźć można również na niektórych produktach własnych znanych sieci handlowych np. Carrefour, Auchan czy Kaufland.
- Do końca 2020 roku, 30 proc. produktów marki własnej Auchan oznaczonych zostało tą etykietą, a wszystkie produkty marki własnej zostaną oznaczone do końca 2022 r. Wprowadzając prostą w odczytaniu i zrozumiałą etykietę żywieniową Nutri-Score chcemy ułatwić naszym klientom wybór najzdrowszych produktów – przekazała Dorota Patejko, dyrektor ds. komunikacji i CSR Auchan Retail Polska w rozmowie z portalem wp.pl.
- Oznakowanie jest już obecne na części produktów marek własnych, a proces ten będzie kontynuowany i sukcesywnie rozwijany. W ten sposób Kaufland jeszcze bardziej będzie wspierać klientów przy podejmowaniu świadomych decyzji zakupowych – dodał z kolei Jerzy Piątek z Kaufland Polska.
zdj. Wikipedia Commons Cz ja CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)
Artykuły polecane przez redakcję Pikio:
- Nie żyje polityk i jego żona, na jaw wyszły nowe, porażające szczegóły. Sąsiedzi przerwali milczenie
- Po wygranej Stocha w Niemczech nie odegrano polskiego hymnu. Jego reakcja jest bezcenna
- Mężczyzna usłyszał hałas, od razu pobiegł na cmentarz. Potem doszło do najgorszego
Źródło: WP
