Pizza neapolitańska jest najbardziej tradycyjną włoską pizzą. Niedawno znalazła się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Może ją teraz zrobić każdy. Wyciekł bowiem legendarny przepis.

Przepis podany przez jednego z miłośników włoskich smaków można znaleźć już w internecie. Dla niektórych smakoszy może wydać się kontrowersyjny. Wszystko przez małą ilość drożdży i brak cukru. Wielu jednak z pewnością będzie nim zachwyconych.

ZOBACZ TAKŻE: Czym się różni Żyd od pizzy? Polska pizzeria pod ostrzałem

Przepis zawiera porcje na 2 pizze o średnicy 36 cm. Przerazić może czas przygotowania, który wynosi 9 godzin.

Do przygotowania pizzy potrzebne nam będą: trzy szklanki mąki typu 0 lub 00 (4/5 wysokości), 200 mililitrów wody o temperaturze 40 stopni, trzy łyżeczki soli, 3 gramy świeżych drożdży z kostki oraz 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek.

Sami możemy zrobić teraz smaczną pizzę

Instrukcja przygotowania ciasta wygląda w ten sposób.

Najpierw do miski wlewamy prawie szklankę wody do 4/5 wysokości. Potem musimy wsypać 3 płaskie łyżeczki soli. Rozpuszczamy je. Następnie do solonej wody dodajemy 1,5 łyżeczki oliwy.

Kolejny etap to dodanie do roztworu drożdży, mieszając wszystko ręką. Dalej delikatnie należy wsypać dwie i pół szklanki mąki. Całość delikatnie mieszamy i lekko ugniatamy w misce.

Pół szklanki mąki pozostawiamy w szklance na później.

Odczekujemy od 2 do 3 minut.

Kiedy ciasto nabiera konsystencji przekładamy je albo na stolnicę. Trzeba ją posypać mąką. Przekładamy na to mąkę. Ciasto należy ugniatać 20 minut. Co jakiś czas podczas ugniatania posypujemy mąką stolnicę.

Gdy już ciasto będzie ugniecione, odstawiamy je do naczynia. Wszystko teraz należy przykryć wilgotną szmatką. Dodatkowo przed przykryciem mokrą ręką „głaszczemy” ciasto. Dzięki temu ciasto nie wyschnie.

Ciasto zostawiamy na całą godzinę. Gdy wyciągniemy je później, podzielmy na dwie części, formując kulki.

Potem kulki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Całość należy owinąć folią spożywczą. Ponownie ciasto zostawiamy w temperaturze pokojowej. Tym razem na czas od 6 do 8 godzin.

Po kilku godzinach dodajemy ulubione składniki

Gdy czas już minie, ponownie przekładamy ciasto na stolnicę. Wcześniej posypujemy je mąką z obu stron. Pozostało nam jeszcze delikatnie rozgnieść ciasto za pomocą palców. Ciasto powinno być plastyczne. Gdy osiągniemy ponad 30 cm kończymy formowanie. Ciasto teraz powinno być już gotowe!

ZOBACZ TAKŻE: Przez rok jadł pizzę codziennie. Teraz wygląda po prostu…

Dodajemy swoje ulubione składniki i wkładamy wszystko na blaszkę. Czas pieczenia jest zależny od maksymalnej mocy piekarnika. Im większa (na przykład 230 stopni), tym szybciej pizza pojawi się na talerzu.

Smacznego!

Źródło: wykop.pl

...

Zobacz również

Nie jedz TYCH rzeczy przed snem!

Te rzeczy NAJBEZPIECZNIEJ jeść!