Przenigdy ich nie wyrzucaj! Skorupki orzecha są nadzwyczaj cenne, 3 oszałamiające zastosowania

Przenigdy ich nie wyrzucaj! Skorupki orzecha są nadzwyczaj cenne, 3 oszałamiające zastosowania Źródło: Pxhere/Felix Mittermeier

Gdy mamy osłabione włosy, pod żadnym pozorem nie powinniśmy wyrzucać łupin po orzechach włoskich, można z nich bowiem sporządzić fantastyczną odżywkę. Ponadto mają jeszcze dwa inne fantastyczne zastosowania, o których warto wiedzieć.

Orzechy włoskie świetnie wpłyną na wypadające czy siwiejące włosy. Wbrew pozorom wcale nie chodzi o ich zjedzenie, a o skorzystanie z nich do stworzenia naturalnej odżywki. Dzięki niej włosy będą mocniejsze oraz zachowają większą głębię koloru. To jedynie jedno z trzech nietypowych zastosowań łupin z orzechów włoskich.

Łupiny z orzecha włoskiego mają zbawienny wpływ na włosy

Warto jednak zaznaczyć, że ta odżywka przeznaczona jest dla osób, które mają ciemne włosy. Trzeba przygotować do niej dziesięć łupin z dużych orzechów włoskich oraz wodę. Najpierw trzeba dokładnie oczyścić skorupki, a potem włożyć do garnka i nalać tyle wody, aby przykryła pozostałości po orzechach. Następnie trzeba doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez 20 minut.

Gdy już płyn ostygnie, odcedzamy go i wlewamy do butelki. Następnie używamy go do płukania włosów po ich umyciu. Dzięki temu będą lepiej widoczne miedziane refleksy, a same pasma będą znacznie mocniejsze. Skorzystają na tym nie tylko końcówki, ale i cebulki. Ponadto dzięki temu można ukryć siwiejące pasemka.

Zrobiony w ten sam sposób płyn można wykorzystać do wybielania zębów. Po zamoczeniu w nim szczoteczki myjemy zęby przez jakieś 5 minut, a później płuczemy usta. Jeśli będziemy robić to 2-3 razy dziennie przez około jeden lub dwa tygodnie, możemy liczyć na znacznie bielsze zęby i pozbycie się przebarwień.

Z łupin orzechów można przygotować miód juglandowy, który pomoże nam w wyzdrowieniu

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Kolejnym sposobem na wykorzystanie łupin orzecha włoskiego to przyrządzenie tak zwanego miodu juglandowego, który jest świetnym wzmocnieniem odporności, jak i lekarstwem na katar czy kaszel. Zaczynamy od sproszkowania łupin orzecha włoskiego. Musimy wyposażyć się także w miód oraz glicerynę.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje uwielbiany muzyk. Miał 27 lat, przyczyny są niejasne
2. Urbańska, żona 60-letniego Józefowicza, przekazała radosną nowinę! Po tylu latach w końcu się udało

Do każdej łyżeczki sproszkowanych łupin dorzucamy jedną łyżkę miodu i dziesięć kropli gliceryny. Po wymieszaniu wszystkiego mamy gotowy syrop. Przyjmując 3-4 razy dziennie łyżkę stołową miodu juglandowego, możemy leczyć na szybsze pozbycie się kataru, a także będziemy cieszyć się znacznie lepszym zdrowiem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Żona sportowca przekazała koszmarne informacje o jego nagłej śmierci. Simon chciał pobić kolejny rekord
  2. Ogromny wybuch wstrząsnął miastem na południu Polski. Trwa akcja ratunkowa, liczba ofiar nie jest jeszcze znana
  3. Wystarczy owinąć stopę kawałkiem chleba. Nawet najdroższe specyfiki nie dają takiego efektu
  4. Antyfake to prężnie rozwijający się portal fact-checkingowy. Walczy z dezinformacją w sieci
  5. IBERION grupą mediową przyszłości. Jakie wartości wyznaje firma?

Źródło: Mamadu

Następny artykuł