Użytkownicy Facebooka są atakowani przez nowego złośliwego wirusa. Jest on zaskakująco popularny, dlatego ostrzegamy – nie otwieraj tego pliku.

Jeśli w najbliższych dniach dostaniesz od znajomego wiadomość ze zdjęciem, które trzeba otworzyć – pod żadnym pozorem w nie nie klikaj!

Zdjęcia nie będzie się dało otworzyć, link przekieruje nas natomiast do strony podszywającej się pod YouTube. Tam będziemy zachęcani do pobrania specjalnej wtyczki dostępnej w sklepie chrome, która ma umożliwić odtworzenie filmu.

„Ubo” bo tak się nazywa, umożliwi nieznanym hakerom śledzenie całej naszej aktywności, a w konsekwencji – dostęp do wrażliwych danych, loginów oraz haseł.

fot niebezpiecznik
fot niebezpiecznik
fot. niebezpiecznik
fot. niebezpiecznik

Polub fanpage pluralistycznego, bezstronnego portalu o polityce i społeczeństwie :

Zobacz również