Wigilia z rybą po grecku
YouTube / Kuchnia Renaty
- 22 Grudnia 2019

Ryba po grecku z pieca jest klasykiem, jakiego nie może zabraknąć w Wigilię. Prosty przepis zachwyci całą rodzinę, będą błagać o dokładkę

Wigilia bez takich klasyków jak ryba po grecku zupełnie traci swój urok. Trudno wyobrazić sobie, że najpopularniejszej obok karpia świątecznej ryby miałoby zabraknąć na naszym stole. Prezentujemy świetny i bardzo prosty przepis na tę tradycyjną wigilijną potrawę. Cały sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi w sposobie pieczenia.

Wigilia to ten magiczny czas w roku, kiedy na polskich stołach ląduje ryba po grecku. Chociaż nazwa potrawy sugeruje, że pochodzi ona z Grecji, to nie dajmy się zwieść. Grecy w ogóle tego dania nie znają. Ryba po grecku to narodowa potrawa Polaków, która w Boże Narodzenie od wielu lat gości w naszych kuchniach. Można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno i spokojnie trzymać w lodówce przez całe święta. Zachęcamy Was do zapoznania się z przepisem na tę genialną i prostą w przyrządzeniu potrawę.

Dzieci dom grozyMedia nazwały go "domem grozy". W środku znaleźli 7 przerażonych dzieci, wykorzystaną nastolatkę i brońCzytaj dalej

Wigilia tylko z rybą po grecku

Aby zrobić tradycyjną rybę po grecku z pieca, potrzebujemy następujących składników: 0,7 kg marchwi, 4 sztuk pietruszki, korzenia selera, pół cebuli, 10 cm pora (wyłącznie jego białej części), 2 łyżek koncentratu pomidorowego, oleju do smażenia ryb, jajka i bułki do panierowania oraz przypraw do smaku (może to być sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ewentualnie przyprawa do ryb).

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

CiążaW ciąży kładła sobie na brzuch szczątki swoich nieżyjących dzieci. Powód jest powalającyCzytaj dalej

To prostsze, niż się wydaje

Na początku musimy zetrzeć warzywa na tarce jarzynowej. Następnie kroimy cebulę w drobną kosteczkę i białą część pora w krążki. W międzyczasie myjemy rybę i kroimy ją na mniejsze kawałki, które przyprawiamy według własnego uznania. Panierujemy rybę w jajku i bułce tartej, po czym smażymy ją na oleju. Usmażone kawałki odkładamy na talerzu.

Na tłuszczu, który został nam po usmażeniu ryby (jego nadmiar można odlać), podsmażamy cebulę i stopniowo dodajemy resztę warzyw. Na końcu wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dusimy warzywa pod przykryciem przez około 10 minut (w razie potrzeby możemy je podlać wodą), po czym dodajemy do nich przecier pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy.

Dzisiaj grzeje:

1. Wyciekło zdjęcie ślubne Anny i Bronisława Komorowskich. Uroda młodej Anny zwala z nóg
2. Nie żyje legenda piłki nożnej. Grał w historycznym remisie Polaków na Wembley

Połowę warzyw wykładamy w naczyniu żaroodpornym, po czym dodajemy warstwę składającą się z ciasno ułożonych kawałków ryb, które przykrywamy resztą warzyw. Całość pieczemy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 30, maksymalnie 40 minut.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Poszukiwana osoba, która wyrzuciła ciężarną suczkę z samochodu. "Zaczęły się świąteczne porządki"
  2. Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacji
  3. Pierwszy dzień zimy zaskoczył nawet synoptyków. IMGW już szykuje się do wydania alertów pogodowych
  4. Syn Maryli Rodowicz wypowiedział się na temat rozwodu rodziców. Bolesne słowa dla każdej matki
  5. Na Pomorzu tata zabił 5-letnią Milenkę. Nie poszedł do więzienia, mieszkańcy zamarli

Królowe życiaTak wygląda życie Dagmary Kaźmierskiej po wypadku. Wiele cierpienia i wózek inwalidzki, królowa życia przeszła przez piekłoCzytaj dalej

Źródło: doradcasmaku

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News