Fenomenalny przepis na zielony majonez. Wygląda niesamowicie, a smakuje lepiej niż zwykły

Fenomenalny przepis na zielony majonez. Wygląda niesamowicie, a smakuje lepiej niż zwykły Źródło: Needpix multifacetedgirl

Wielkanoc to nie tylko czas na tradycyjne potrawy, ale również małe eksperymenty kulinarne. Skoro co roku na naszym stole podczas świątecznego śniadania pojawiają się prawie te same potrawy, warto przynajmniej urozmaicić dodatki. W tym roku obok zwykłego majonezu możecie postawić jego zieloną wersję.

Wielkanoc to okres, w którym nasza dieta obfituje w nabiał - szczególnie w jajka. Pojawiają się w sałatkach, wrzucane do żurku oraz podawane ugotowane z łyżeczką majonezu i szczypiorkiem. Chociaż są to tradycyjne polskie smaki, warto je trochę urozmaicić. Dlatego mamy dla was przepis na zielony majonez, który odświeży smak waszych świątecznych dań.

Zbliża się Wielkanoc i jeśli ktoś z was zastanawia się, co mógłby zrobić, żeby wreszcie świąteczne dania smakowały trochę inaczej niż zwykle, ciekawą alternatywą może być zielony majonez. Jest nie tylko dużo zdrowszy od swojej tradycyjnej wersji, ale również nie ustępuje jej w walorach smakowych. Jego kolor może też okazać się atrakcyjny dla dzieci, których nie trzeba będzie namawiać do spróbowania.

Przepis na zielony majonez na Wielkanoc

Być może ta Wielkanoc okaże się przełomowa dla waszej diety. Wiele osób, które spróbowało zielonego majonezu, zrezygnowało z jego tradycyjnej wersji. Okazuje się, że zdrowa i niskokaloryczna kuchnia może być także bardzo smaczna. W dodatku majonez ten możecie zrobić w domu. Będziecie jedynie potrzebowali kilku produktów, które powinny być dostępne w większości sklepów.

2/3 szklanki puree z dojrzałego awokado
2 łyżeczki octu białego lub jabłkowego
2 łyżeczki soku z cytryny
3/4 łyżeczki cebuli w proszku
1/8 łyżeczki czosnku w proszku
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Chociaż Wielkanoc jest już coraz bliżej, przepis na zielony majonez jest tak łatwy, że na pewno zdążycie. Wszystkie składniki na początek zmiksujcie w blenderze, aż otrzymacie gładką i puszystą masę. Gdybyście stwierdzili, że konsystencja jest zbyt gęsta, zawsze możecie dolać trochę wody. Fani pikantnych smaków mogą dodać pieprz cayenne. To wszystko - wasz majonez jest już gotowy. Pamiętajcie, żeby trzymać go w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni.

Dzisiaj grzeje: 1. Nowe informacje o córce Kasi Kowalskiej budzą lęk. Sytuacja jest dramatyczna

2. Tony Halik zostawił żonie kopertę, którą miała spalić po jego śmierci. Zajrzała jednak do środka i zamarła, nie wierzyła

Może okazać się, że zielony majonez z awokado pojawi się na waszych stołach nie tylko w Wielkanoc. Można nim smarować kanapki, używać do sałatek oraz jako dip do frytek czy nachos. Przy okazji jest dużo zdrowszy i mniej kaloryczny. Nic dziwnego, że podbił już tak wiele kulinarnych serc.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Narodowa kwarantanna została przedłużona. Psycholog radzi, jak ją wytrzymać
  2. lle zarobili polscy skoczkowie za występy w Pucharze Świata? Polacy otrzymali prawdziwą fortunę
  3. Tradycyjna sałatka jarzynowa odchodzi do lamusa. Wielkanocna wersja zaskakuje jednym tradycyjnym składnikiem
  4. Mieszkańcy ujawniają prawdę o zmarłej 32-latce. Miała bardzo nietypowy objaw
  5. Jurek Owsiak ujawnił kulisy współpracy z ministerstwem. Polacy się wściekną
  6. Nie chciało jej się iść do fryzjera, więc wylała na pasemka kilka puszek Coli. Efekty ścinają z nóg

źródło: beszamel.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News