Jak się okazuje, do Polski trafiła żywność, która zawieraja toksyczny fipronil. Jej spożycie zagraża zdrowiu, a nawet życiu. Przestrzega się nawet przed kontaktem z nimi.

Jaja z fipronilem rzuciły blady strach na Europę. O skażeniu głośno jest nie tylko w Polsce. Przerażeni są konsumenci w Belgii, Francji, Holandii, Luksemburgu, Niemczech, Słowacji, Szwecji, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii.

Do Polski trafiła partia 40 tys. jaj, które ugotowane na twardo i obrane ze skorupki trafiły do różnego rodzaju przetworów i sałatek. Najbardziej zagrożone są trzy województwa – Kujawsko-Pomorskie, Mazowieckie i Wielkopolskie. O skażonych jajach głośno jest w Europie już od drugiej połowy lipca. Nikt nie spodziewał się jednak, że te trafią także do Polski.

Fipronil to silny środek owadobójczy, który jest śmiertelnie niebezpieczny także dla ludzi. Choć zakazano go w rolnictwie, ktoś dodał go do środka dezynfekcyjnego na kurzych fermach, z których pochodzą skażone jaja. Fipronil uszkadza ludzki układ nerwowy. Może prowadzić do paraliżu, a nawet śmierci.

ZOBACZ TAKŻE:

https://www.youtube.com/watch?v=BDQNFq1uh2w

...

Zobacz również