Niewłaściwie przygotowane działają jak trucizna. Lepiej nie ryzykuj

Niewłaściwie przygotowane działają jak trucizna. Lepiej nie ryzykuj Źródło: .

Trucizna może czaić się w domowych przetworach. Wydawać by się mogło, że wszystko, co zjemy z lodówki, bądź przygotowaliśmy własnymi rękoma, jest dobre. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale w przetworach może znajdować się coś bardzo niebezpiecznego dla naszego zdrowia, a nawet życia.

Trucizna może czaić się w naszym pożywieniu. Jesienną i wczesnowiosenną porą pojawia się moda na własnoręczne robienie przetworów z różnorakich owoców, warzyw i mięs. Jak się okazuje, niewłaściwe przygotowanie takich specjałów może niestety skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Oto, co powinniśmy robić, aby uchronić się od choroby zagrażającej często nawet naszemu życiu. 

Trucizna w przetworach czai się na każdym kroku. Jedzenie własnoręcznych wyrobów może być bardzo niebezpieczne

Gastrolodzy przestrzegają, że w przetworach domowych może czaić się wyjątkowo niebezpieczna trucizna - jad kiełbasiany, który pojawia się w trakcie przetrzymywania potraw w odizolowanych od tlenu miejscach. Bakterie biorą się po nieprawidłowym wyczyszczeniu owoców i warzyw z gleby. Pod wpływem kontaktu z lodówką, na powierzchni przetworów pojawiają się niewidoczne dla ludzkiego oka wirusy, które są toksyczne.

- Nazwa jad kiełbasiany może wprowadzać w błąd, gdyż sugeruje, że przyczyną groźnego, czasem śmiertelnego zatrucia są wyłącznie wędliny i mięso, podczas gdy do zatruć dochodzić może również w wyniku spożycia konserwowanych warzyw, ryb, a nawet grzybów i owoców – ostrzega Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH).

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jak przestrzec się przed chorobą?

Aby obronić się przed toksyczną chorobą, należy zachować wszelką ostrożność w trakcie przygotowywania przetworów i dbania o to, aby zostały odpowiednio wyczyszczone przed przygotowaniem. Kolejną rzeczą jest przynajmniej trzykrotne gotowanie przetworów - pierwszego i drugiego dnia przez godzinę oraz trzeciego dnia przez 30 minut. Wtedy będziemy mieli pewność, że wirusy odpowiedzialne za jad kiełbasiany został wytępiony przez wysoką temperaturę.

Dzisiaj grzeje: 1. Syn brutalnie gwałcił matkę. Zgotował jej piekło, nie czuje się winny
2. Nie żyje gwiazdor "M jak miłość", "Klanu", "Barw Szczęścia" i wielu innych. Druzgocące doniesienia

Kiedy jednak poczujemy, że po zjedzeniu przetworów czujemy się źle, powinniśmy natychmiastowo zgłosić się lekarza, aby nie dopuścić do dalszego rozwoju choroby. Jest ona bardzo niebezpieczna, a w skrajnych przypadkach doprowadzić może do prawdziwej tragedii. Czasem, jeśli nie mamy pewności, czy osoba przygotowująca specjały zastosowała się do zasad bezpieczeństwa, lepiej nie ryzykować. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Janusz Dzięcioł długo nie cieszył się nagrodą z Big Brothera. Wydał je na trzy rzeczy
  2. Olga Tokarczuk ujawniła już, na co wyda pieniądze, które otrzyma za Nobla
  3. Krzysztof Ibisz w żałobie. Życiowa tragedia sprzed roku nie daje o sobie zapomnieć
  4. Mężczyzna zapalił światło po udanym stosunku. Zobaczył przerażającą rzecz, od razu zaczął krzyczeć
  5. Przywiązał żonę do drzewa w lesie. Siekierą zrobił jej rzeczy dużo straszniejsze od śmierci, powód odbiera mowę

źródło: Infomedic

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News