śledź
Fot. Wikimedia.org
Mikołaj Pilecki - 30 Listopada 2018

Szybkie potrawy wigilijne: Szybko, tanio i smacznie

Szybkie potrawy wigilijne są proste i smaczne, a w dodatku mogą być naprawdę wykwintne. Jak przygotować się na Święta, by nie zawieść siebie i przede wszystkim bliskich? Oto łatwe i przystępne przepisy dla każdego.

Szybkie wigilijne potrawy, których umieszczenie w świątecznym menu na pewno zadowoli gości, są naprawdę nieskomplikowane i łatwe w przygotowaniu. Robi się je z powszechnie dostępnych składników, które zakupić można w każdym niemal sklepie za niewysoką cenę. Na wigilijnym stole, zgodnie z przyjętą tradycją, powinny królować dania jarskie i rybne. Przez dekady Polacy zajadali się karpiem, którego uznano za istny obowiązek na świątecznym stole. Całe szczęście, od dłuższego czasu następuje powrót do ryb przygotowywanych na tę szczególną okazję przed 1945 rokiem. Nie tylko rybami stoi jednak wigilia. Są również zupy, sałatki, galarety i oczywiście pierogi, których rodzajów jest dosłownie zatrzęsienie. Poniżej prezentujemy szybkie i proste pomysły na zapełnienie świątecznego stołu.

Szybkie potrawy wigilijne: makaron z makiem

Najprostszą z możliwie tradycyjnych potraw to oczywiście makaron z makiem i rodzynkami. Bardzo popularne w niektórych regionach danie, niewidoczne jest w innych. Jeśli nigdy go nie jedliście, naprawdę warto spróbować.
  • Makaron z makiem przepis:
  • 250g makaronu kokardki
  • 380g gotowej masy makowej z bakaliami (mała puszka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy
  • bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, ananas kandyzowany)
Ugotowany w osolonej wodzie makaron należy wymieszać z masą makową. Przed połączeniem do masy tej dodać należy jedną łyżkę ciepłego masła, łyżkę miodu, kilka kropel aromatu migdałowego i dowolną ilość bakalii. Tak przygotowany makaron nadaje się do jedzenia.

Szybkie potrawy wigilijne: pstrąg w mące smażony na maśle

Kolejnym prostym daniem jest smażony pstrąg. Rybę można kupić mrożoną, ale korzystając ze świątecznej podaży najlepiej zaopatrzyć się w świeżą. Wypatroszonego pstrąga w całości lub fragmentach obtaczamy w mące i kładziemy na patelnie z roztopionym masłem. By masło nie paliło się, można dodać do niego trochę oliwy.DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
KoraKora cierpiała na podstępną chorobę. Łatwo zlekceważyć jej objawyCzytaj dalej
Rybę smażyć kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. Tak przygotowanego pstrąga podawać na ciepło, choć wyśmienity jest także na zimno. Najlepiej przygotować jej więcej, by od razu starczyło na kilka dni.

Szybkie dania wigilijne: barszcz czerwony

Barszcz czerwony dla pięciu osób można przyrządzić w zaledwie 30 minut. Do tego idealne są kulebiaki z kapustą i grzybami i uszka. Te ostatnie można ulepić samodzielnie lub kupić gotowe. Istotną rolę odgrywają przyprawy, bez których nie ma dobrego barszczu. Składniki na barszcz:
  • 3–4 buraki
  • 1 mała cebula
  • 1,3 l wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 kulki ziela angielskiego (opcja)
  • 1 łyżka oliwy/oleju sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do garnka, w którym podgrzewamy trochę oleju lub oliwy wrzucić posiekaną cebulę i delikatnie ją przysmażyć. Następnie dorzucić pokrojone buraki i zalać wszystko wodą i dodać wymienione w przepisie przyprawy oraz cukier i sok z cytryny. Taką mieszankę gotować od 20 do 30 minut.ZOBACZ TAKŻE:
  1. Małgorzata Rozenek: Waga gwiazdy to wielka tajemnica
  2. Krystyna Pawłowicz Twitter: Posłanka PiS szokuje
  3. Jolanta Kwaśniewska pochodzenie: Służby inwigilowały byłą pierwszą damę
  4. Dlaczego nie mam ochoty się kochać? Ekspert tłumacz
  5. Znaki zodiaku i ich NAJWIĘKSZE zalety. Jakie ma twój?
ZAMIANA
Wałęsa i KaczyńskiJarosław Kaczyński w starciu z Wałęsą. Najlepsze memy po emocjonującej rozprawieCzytaj dalej
Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News