Kiedy Światowy Dzień Hamburgera? Miłośnicy bułek z mięsem mają swoje święto

Kiedy Światowy Dzień Hamburgera? Miłośnicy bułek z mięsem mają swoje święto Źródło: pixabay.com/skeeze

Światowy Dzień Hamburgera już niebawem. Zdecydowanie nie możecie przeoczyć tego ważnego dnia w kalendarzu. To idealny pretekst, by wybrać się do knajpy z grupą przyjaciół lub przygotować potrawę samodzielnie w domu. Od wielu lat toczy się spór dotyczący najważniejszego składnika w burgerze. Czy wyśmienity smak nadaje mu: bułka posypana sezamem, dobrze wysmażone mięso, czy też dobrze dobrane dodatki?

Światowy Dzień Hamburgera - kiedy będziemy obchodzić święto jednego z najpopularniejszych, obok pizzy, dań na całym świecie. Kiedyś hamburger kojarzony był z fast-foodem i śmieciowym jedzeniem, dziś to prawdziwa sztuka przyrządzić pysznego burgera. 

Światowy Dzień Hamburgera: data

Już 28 maja wypada Światowy Dzień Hamburgera. Warto godziwie uczcić ten dzień. Opcji jest naprawdę wiele, burger z wołowiną, kurczakiem, rybą, a może kotletem wegetariańskim lub wegańskim? Każdy znajdzie coś dla siebie. To już nie tylko kanapka oryginalnie z kotletem wołowym, ale prawdziwa sztuka, danie to ma ogromną rzeszę fanów na całym świecie.

Zastanówmy się najpierw, czym tak naprawdę jest hamburger i skąd pochodzi. Wiele osób myśli, że tradycja jedzenia wywodzi się z Ameryki, jednak ta potrawa korzenie ma w Hamburgu, a dopiero rozpowszechniono ją w Stanach Zjednoczonych. Jednym z najstarszych lokali serwujących hamburgery jest restauracja w stanie Connecticut, gdzie gościom podawane jest mięso w chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora oraz cebulą. 

McDonald's przegrywa starcie w małymi burgerowniami?

Za sprawą popularnych sieci fast-food, takich jak McDonald's hamburgery zyskały popularność na całym świecie. Ten z dodatkiem żółtego sera, chyli Cheeseburger, z kurczakiem zamiast wołowiny - McChicken, lub z rybą - Filet-o-Fish, czy podwójną porcją wołowego kotleta - BigMac, zyskały ogromną rzeszę fanów jedzenia w barach szybkiej obsługi.

Gusta konsumentów zmieniły się z czasem i teraz dużo trudniej im dogodzić niż jeszcze dziesięć lat wcześniej, Klienci restauracji są w stanie zapłacić więcej i poczekać na swoje danie dłużej, ale dzięki temu zjeść dobrej jakości hamburgera o takim stopniu wysmażenia, jaki sobie zażyczą.

 - Burger premium przede wszystkim musi mieć dobrą bułkę, świeżo wypieczoną, z naturalnych składników. Jedni robią je bardziej słodkie, drudzy bardziej wytrawne, z posypką, bez posypki, większe, mniejsze, w stylu brioszki, ciabaty itd. Możliwości jest multum. Druga sprawa to mięso, musi być ręcznie formowane. Często jest sezonowane. Akcentuje się, skąd pochodzi, z jakich części. Odchodzi się od stereotypu, że jest to zamrożony, cienki kotlet. Ma być to dobry kawałek mięsa - wyznaje jeden ze znawców kulinarnych, miłośnik dobrych burgerów.

Była to wielka szansa dla restauratorów oraz amatorów kuchni, by otworzyć burgerownię. Wymagania nie są ogromne, dobrej jakości mięso, własnoręcznie wypiekana bułka i skrupulatnie dobrane składniki i sosy to gwarantowany sukces. Obecnie na rynku zostali już sami najlepsi, na słabe hamburgery nie ma już popytu. 

Międzynarodowy Dzień Hamburgera. Światowy hit nadal na topie

W Polsce wciąż wołowina jest niedocenianym rodzajem mięsa, od kilku lat znowu możemy zauważyć wzrost jej popularności. Eksperci donoszą, że w 2018 roku spożycie na jednego mieszkańca wynosiło średnio 3,3 kilogramy. To trzykrotnie mniej niż statystyki w innych krajach Unii Europejskiej. Niewątpliwie duży wpływ na te dane mają hamburgery, w takiej postaci najczęściej Polacy jedzą ten konkretny rodzaj mięsa.

 - Burger trafił do menu nie tylko restauracji amerykańskich, ale też wielu pozostałych. Przed tą kulminacją burgerów praktycznie nie było. Pamiętam jeszcze do dzisiaj, jak jednym z niewielu miejsc, gdzie można było zjeść lepszego burgera, był Hard Rock Cafe albo TGI Fridays. Burger był smaczny, ale jak na tamte czasy dosyć drogi. Dziś możemy je spotkać w restauracjach z kuchnią włoską, hiszpańską, a nawet azjatycką. Burgery przyciągają gości i nakręcają restauracjom sprzedaż - mówi w jednym z wywiadów Tomasz Woźniak, podróżnik i autor kilku książek kulinarnych.

  1. Światowy Dzień Pszczół - kiedy wypada w tym roku?
  2. Syn Katarzyny Nosowskiej ma już swoje lata. Pójdzie w ślady matki?
  3. Kiedy jest Dzień Grilla? Wiosna już w pełni, można świętować
  4. Kiedy Dzień Odnawiania Znajomości? Zadzwoń do dawnego przyjaciela
  5. Dzień Pac-Mana 2019. Kiedy jest to święto i jak je obchodzą fani gier komputerowych?
Następny artykuł