Sposób na faszerowane jajka. Oczarujesz gości

Sposób na faszerowane jajka. Oczarujesz gości Źródło: flickr.com/mike feist

Faszerowane jajka to popularna przekąska, do której przygotowania nie potrzeba wiele czasu. Nie dość, że to danie uniwersalne, idealne na wiele okazji, to w dodatku można stworzyć wiele wariacji w temacie faszerowanych jajek. Jak urozmaicić świąteczny stół?

Faszerowane jajka - idealne na stół wielkanocny i wigilijny, śniadanie, imprezę, przekąskę, na ciepło lub na zimno. Istnieje tyle wersji przepisu na faszerowane jajka, że kolejne odsłony i wariacje tego dania w kuchennym zaciszu nigdy nam się nie znudzą. Dziś prezentujemy kilka inspiracji.

Faszerowane jajka według Magdy Gessler

Magda Gessler już nieraz zachwyciła swoich fanów sprawdzonymi przepisami. W przypadku faszerowanych jajek gwiazda stawia na tradycję i poleca jajka faszerowane grzybami. Jak je zrobić?

Do zrobienia dużej porcji przekąski będą potrzebne: 10 jajek ugotowanych na twardo, 30 g suszonych prawdziwków wymoczonych przez noc, cebula, śmietana, oliwa z oliwek, koperek, 150 g bulki tartej, 50 g masła oraz pieprz i sól do smaku.

Ugotowane na twardo jajka należy zachować w skorupkach. Bardzo ostrym nożem przepoławiamy jajka - żółtko i białko wyciągamy i siekamy, skorupki zachowujemy. Odsączone grzyby podduszamy na maśle. Po ostudzeniu wystarczy je posiekać. Następnie na patelni z oliwą podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po zeszkleniu wrzucamy grzyby, jajka i koperek, a po chwili smażenia dorzucamy śmietanę, doprawiając pieprzem i solą. Taką mieszanką wypełniamy do pełna skorupki.

Gdy jajka są już gotowe, w miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim farsz w skorupkach. Następnie posypujemy bułką tartą i stroną farszu wrzucamy na patelnię z masłem - to pozwoli uzyskać chrupiącą "chmurkę".

Faszerowane jajka Anny Lewandowskiej

W przeciwieństwie do Magdy Gessler, Anna Lewandowska proponuje odchudzoną wersję faszerowanych jajek. Jej przepis na małą porcję składa się z 3 jajek, 150 g brukselki, pół pęczku koperku, soli i pieprzu.

Anna radzi, by ugotowaną brukselkę zmiksować blenderem do miękkości na puree. Doprawić solą i pieprzem, a w razie zbyt gęstej masy dodać trochę wody. Ugotowane na twardo i obrane jajka wystarczy przekroić na pół i wyjąć żółtka, które również trzeba zblendować z brukselką. Takim farszem na koniec wypełniamy białka i fit jajka gotowe.

Faszerowane jajka - jak zaskoczyć gości?

Aby kompletnie zaskoczyć swoich gości wystarczy im podać jajka z farszem, na który mało kto by wpadł. Takim farszem jest na przykład farsz z szynką i orzechami. Na 20 dag zmielonej szynki wystarczy pół szklanki zmielonych orzechów włoskich, natka pietruszki i majonez wymieszany pół na pół z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki oczywiście mieszamy wraz z wyjętymi z jajek żółtkami.

Wytrawne faszerowane jajka ze śliwką

O takiej wersji faszerowanych jajek mało kto słyszał. Dzięki szpinakowi i kaparom, a także słodkiemu posmakowi śliwek goście będą zachwyceni.

Na 6 ugotowanych jajek wystarczy 50 g szpinaku, 30 g kaparów, 75 ml jogurtu greckiego, 75 g śliwek kalifornijskich, sól i pieprz do przyprawienia, a do przyozdobienia świetnie komponujące się smakiem kiełki słonecznika. Tak jak zawsze, siekamy drobno wszystkie składniki, mieszamy z żółtkiem i przekładamy do jajek. Kubki smakowe będą zachwycone.

Źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News