Codziennie używasz w kuchni niebezpiecznego składnika. Lekarze ostrzegają

Codziennie używasz w kuchni niebezpiecznego składnika. Lekarze ostrzegają Źródło: pixabay.com

Choć ciężko w to uwierzyć to ta niebezpieczna substancja rocznie zabija 2,3 mln osób. W mediach roi się od kampanii, które przestrzegają przed jej nadużywaniem. Lekarze są bezradni. Powoduje ona poważne problemy z nadciśnieniem. Chodzi o... sól.

Wielu z nas zwyczajnie nie wyobraża sobie bez niej życia. Jest powszechnie nadużywana i razem z cukrem wiedzie tryumf, jeśli chodzi o czynnik najbardziej wpływający na pogorszenie jakości zdrowia ludzi na całym świecie. Według naukowców limit, którego powinien przestrzegać człowiek, aby nie odnotować uszczerbku na swoim zdrowiu, związany z codziennym spożyciem soli, powinien oscylować w granicach 4 do 5 g. Odpowiadałoby to mniej więcej około 2000 mg sodu. Przeciętny człowiek jednak nie jest w stanie tego przestrzegać.

Polska wysoko w rankingu słabego zdrowia

Jako Polacy zajmujemy niechlubne 21 miejsce w rankingu krajów, które charakteryzują się słabym odżywianiem, a także konsekwencjami, które w związku z tym mają miejsce. To właśnie tutaj 94 tys. osób w 2016 roku (według danych podanych przez fakt.pl) przedwcześnie zmarło z powodu chorób serca, których uniknęłyby, gdyby zastosowały choćby podstawowe zasady dotyczące zdrowego odżywiania, jakie proponuje m.in. WHO.

Ograniczmy sól!

Według Profesora Lorkowskiego, który analizował raport z lat 1990-2016, powinniśmy w końcu zrozumieć istotny fakt, który z powodzeniem od lat bagatelizujemy. Należy zadbać o swoją dietę i wdrożyć produkty, których w niej brakuje, lub wyeliminować te, których jest zbyt dużo w naszej codziennej diecie. Na przykładzie Szwecji i Norwegii prof. Lorkowski wskazuje na orzechy i nasiona, które według niego zdecydowanie stanowią zbyt małą część diety w tamtej części świata.



DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ Jeśli chodzi zaś o Europę Wschodnią, a także Środkową - należy zacząć spożywać więcej pełnoziarnistych produktów, czyli na talerzu powinny pojawić się chleby razowe, pełnoziarniste makarony i mąki. Zawierają one zdecydowanie więcej składników odżywczych, witamin i minerałów niż ich zwykłe, oczyszczone wersje. Nie bez znaczenia ma również spożycie soli. Naukowe źródła podają, że jeśli osoba z nadciśnieniem poprzestanie na około 2g soli dziennie - jej ciśnienie zmniejszy ciśnienie o kilka punktów, co jest obecnie wiedzą dobrze udokumentowaną.

Jakie choroby powoduje nadmierne spożywanie soli?

Sól zabija nie tylko poprzez układ sercowo-naczyniowy. Nieroztropne "solenie" wszystkiego, co wkładamy do ust wpływa także w dłuższej perspektywie czasu na nerki, żołądek, a także zdecydowanie sprzyja otyłości. ZOBACZ TAKŻE NA PIKIO.PL:
  1. Lubisz te popularne produkty z Biedronki i Lidla? Możesz mieć przez nie poważne problemy ze zdrowiem
  2. Nowotwór pokonany? Naukowcy zmienili go na tłuszcz, przestał się rozrastać
  3. Szokujące wyznanie pacjentki chorej na nowotwór. Obrzydliwe postępowanie lekarzy
  4. Jak mieszka Beata Tyszkiewicz?Tego się po niej NIKT nie spodziewał
  5. Córka prezydenta jest oszałamiająco PIĘKNA! Aż trudno uwierzyć, co robi ze swoim życiem
      Następny artykuł