Za granicą gotują jajka na śniadanie w zupełnie inny sposób. Banalny trik zajmuje kilka minut i przenosi podniebienia do nieba

Za granicą gotują jajka na śniadanie w zupełnie inny sposób. Banalny trik zajmuje kilka minut i przenosi podniebienia do nieba Źródło: youtube

Na śniadanie w Polsce często je się jajka - czy to ugotowane na twardo, na miękko czy w formie jajecznicy. Jeśli komuś znudziły się tradycyjne metody przygotowania jajek, może spróbować tej metody prosto z zagranicy.

Jeśli nieustannie na śniadanie jemy to samo, przygotowane w ten sam sposób, z czasem nawet ulubione dania mogą zbrzydnąć, a my będziemy przyjmować poranną dawkę energii z coraz to większą niechęcią. Dlatego warto czasem coś urozmaicić. Jak się okazuje, wcale nie potrzebujemy do tego egzotycznych składników.

Nietypowe śniadanie z zagranicy. Jajka przyrządzone w inny sposób

Kuchnia azjatycka cieszy się niemałą popularnością w Polsce. Praktycznie w każdym większym mieście znajdują się lokale serwujące dania z dalekiego wschodu. Znaczne różnicy kulturowe wpływają również na diety i tradycyjne potrawy w danym regionie. Dlatego też śniadanie w Japonii i krajach azjatyckich znacznie różni się od tego znanego w centralnej europie. 

Japończycy mają swoją metodę na śniadanie z jajkami. Jajecznicę robią w wyjątkowo oryginalny dla nas sposób, a efekt końcowy wygląda jak pierogi z białka, z zawiniętym w środku żółtkiem. Choć z pozoru wygląda to na skomplikowane, w rzeczywistości przygotowanie takiego jajka wcale nie jest takie trudne. 

Niezwykle prosty sposób na przyrządzenie jajek

Na początku musimy mieć zwyczajną patelnię bądź garnek, a także chochlę. Poza tym wystarczą nam jajka, sól oraz garść przypraw - takich, jakimi zazwyczaj przyprawiamy jajka. Następnie nalewy wodę na patelnię, na wysokość około 3-4 centymetrów. Wodę podgrzewamy, a jajko rozbijamy i wlewamy jego zawartość do chochli.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Następnie chochlę kładziemy na patelni z wrzącą wodą, uważając, aby do łyżki nie dostała się woda. Gdy tylko gotowane w chochli jajko zrobi się białe (z reguły trwa to 10 sekund), zanurzamy je powoli w wodzie. Później podważamy je i zostawiamy w wodzie, aby jeszcze gotowało się przez kilka minut. Kiedy wolimy zrobić je na miękko, możemy potrzymać je przez półtorej minuty dłużej w chochli.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje legendarny sportowiec. Miał tylko 52 lata
2. Wielka miłość Foremniak nie żyje. Wspomnienia gwiazdy wróciły przez syna Darii Trafankowskiej, którą też zabrała nagła śmierć

Po tej niezbyt skomplikowanej operacji możemy wyjąć jajka z garnka i położyć na talerz. Zostało nam jedynie przyprawić je solą oraz innymi wybranymi przez nas przyprawami. Zrobienie takiego dania zajmuje chwilę, a "pierożek" z jajka nie dość, że smakuje świetnie, to jeszcze wygląda dosyć efektownie.

Najlepsze newsy dnia:

  1. 5 tys. zł na start i szybki awans. Nie wymagają ŻADNEGO doświadczenia
  2. Jolanta Kwaśniewska przeszła samą siebie. Opadną wam szczęki
  3. Fotograf zobaczył, że panna młoda się trzęsie i natychmiast przerwał ślub. Złamał panu młodemu nos
  4. Babcia wydawała dziwne dźwięki. Powiedziała 4 słowa i świat im się zamazał, przerwali jej koszmar na żywo
  5. Ukryli prawdziwy powód eliminacji z "Tańca z gwiazdami?" Na jaw wychodzą kulisy wczorajszego odcinka

Źródło: Newsner

Następny artykuł