Sekretny przepis na sernik przekazywany z pokolenia na pokolenie. Lepszego nie zjesz nawet u Magdy Gessler

Sekretny przepis na sernik przekazywany z pokolenia na pokolenie. Lepszego nie zjesz nawet u Magdy Gessler Źródło: YouTube / Uwaga Babcia Gotuje

Sernik można przygotować na wiele różnych sposobów. W sieci pojawiają się coraz bardziej nietuzinkowe przepisy urozmaicające to ciasto. Jednak nic nie jest w stanie zastąpić niepowtarzalnego smaku tradycyjnego sernika pieczonego przez nasze babcie. Spróbujcie go zrobić - w nadchodzące święta przywoła wspomnienia beztroskich czasów dzieciństwa.

Sernik od wielu pokoleń stanowi nieodłączny element polskich świąt Bożego Narodzenia i najważniejszych uroczystości rodzinnych. Specjalistką od jego pieczenia była babcia, później sekretny przepis przejęła mama, a teraz nadszedł czas, abyśmy to my przejęli pałeczkę. To ciasto można upiec zarówno w prodiżu, jak i w piekarniku, z dodatkiem rodzynek, brzoskwiń bądź zupełnie bez niczego. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis, który wyjdzie absolutnie każdemu.

Sernik babci to najlepszy pomysł na świąteczne ciasto

Aby upiec ulubione ciasto naszego dzieciństwa, potrzebujemy następujących składników: 1 kg tłustego sera, 8 jajek, 200 g masła extra 83%, półtorej szklanki cukru, 16  cukru wanilinowego, olejku pomarańczowego, garści rodzynek lub puszki brzoskwiń (można też zrobić sernik bez nich), 2 łyżek mąki ziemniaczanej, a także 1 łyżki mąki pszennej. 

Na początku ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie, stopniowo i na zmianę, dodajemy ser oraz miękkie masło, po czym wlewamy olejek pomarańczowy. Na końcu dodajemy oba rodzaje mąki i całość mieszaniny przelewamy do miski. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Później ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Możemy do niej wrzucić także garść rodzynek lub pokrojone brzoskwinie.  Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy

Aby upiec sernik, potrzebujemy około 60 minut

Ciasto można upiec zarówno w piekarniku, jak i w prodiżu. W piekarniku pieczemy je w tortownicy o średnicy 24 cm, której spód wcześniej smarujemy masłem i bułką bądź wykładamy papierem. Sernik powinien być gotowy po około 60 minutach pod warunkiem, że pieczemy go w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upłynięciu tego czasu, uchylamy piekarnik i gotowe ciasto zostawiamy w nim jeszcze na co najmniej kwadrans. Wtedy będziemy mieć pewność, że nie opadnie. 

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje legenda. Zginął w wypadku, miał zaledwie 27 lat
2. Po roku od śmierci Kory, Sipowicz ma nową kobietę. Dwa razy młodsza, kulisy ich związku są porażające

Natomiast jeśli chcemy upiec sernik w prodiżu (z górną grzałką), jego spód również należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto pieczemy przez około 38 minut, a następnie zostawiamy je w prodiżu jeszcze na 15 minut i dopiero potem wyciągamy.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Poszukiwana osoba, która wyrzuciła ciężarną suczkę z samochodu. "Zaczęły się świąteczne porządki"
  2. Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacji
  3. 2 minuty wystarczą, żeby szybko rozpoznać u siebie raka płuc. Musisz tylko spojrzeć na swoje paznokcie, mówią wszystko
  4. Po zmroku usłyszał dziwne hałasy na podwórku. Zajrzał pod samochód i zamarł
  5. Gdy się urodził, przeraził swoim wyglądem nawet matkę. Dziś ludzie na ulicy nie wierzą, że jest prawdziwym człowiekiem [ZDJĘCIE]

Źródło: smaker

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News