sernik
Pixabay jpkate
Mateusz Sidorek - 15 Maja 2020

Niezawodny przepis Andrzeja na sernik. Kluczem jest nieprawdopodobny składnik, który powala smakiem

Ten przepis na sernik zadziwił wiele osób zarówno ze względu na skład, jak i smak. Chociaż na pierwszy rzut oka ciasto z tym nieprawdopodobnym składnikiem może wywoływać mieszane uczucia, przekonacie się do niego już po pierwszym kęsie. Recepturą kucharza Andrzeja Polana podzielił się serwis Dzień Dobry TVN.

Znaleźliśmy przepis na sernik, którym musimy się z wami podzielić. W dodatku jego autorem jest nie byle kto, bo sam Andrzej Polan - stały gość programu "Dzień Dobry TVN" i autor książki "Doradca Smaku 3", która podbiła wiele kulinarnych serc. Zobaczcie, co przygotował dla was restaurator Małej Polany Smaków.

Siostra - sytuacja górnikówSiostra górnika przerwała milczenie. Ujawniła, jak naprawdę wygląda sytuacja zakażonych górników, ręce opadająCzytaj dalej

W większości domów sernik podaje się zawsze tak samo. Prawdopodobnie do tej pory najczęściej spotykaliście się z dwiema wersjami, o smak których spór do dzisiaj pozostaje nierozstrzygnięty. Mowa oczywiście o cieście z rodzynkami lub bez nich. Andrzej Polan jednak przygotował alternatywny i bardzo interesujący przepis z nieprawdopodobnym składnikiem.

Sernik z botwinką Andrzeja Polana

Aby przygotować sernik według tego niecodziennego przepisu, będziecie potrzebowali podstawowych produktów, które znajdziecie w większości sklepów spożywczych. Część z nich was jednak zszokuje. Pamiętajcie jednak, aby nie oceniać, póki nie spróbujecie. Spora część osób, która sceptycznie patrzyła na recepturę Andrzeja Polana, zmieniała zdanie tuż po spróbowaniu.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Pogrzeb KacperkaWyciekło nagranie z pogrzebu Kacperka. Bardzo bolesne sceny, widok mówi sam za siebieCzytaj dalej

Składniki:

200 g słonych krakersów;
40 g masła klarowanego;
250 g sera ricotta;
100 g masła;
240 g zmiksowanych młodych buraków;
240 g sera camembert;
1 cebulka młoda;
koperek;
sól, pieprz;
sok z cytryny;
skórka z cytryny.

Jak zauważyliście, już po liście składników, ten sernik zdecydowanie różni się od tych, które mieliście okazję spróbować do tej pory. Nie tylko botwinka jest zdumiewającą pozycją. Zdziwienie wywołuje też ser pleśniowy. Na początek miksujemy krakersy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Po wyłożeniu nimi tortownicy zapiekamy wszystko w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut. Następnie ucieramy masło z jajkami i dodajemy ser ricotta.

Dzisiaj grzeje:

1. Bardzo smutna wiadomość z samego rana. Media przekazały, że na COVID-19 zmarł polski lekarz, który pomógł wielu dzieciom za granicą

2. Pilna konferencja Ministra zdrowia. Przekazał kluczowe informacje dla Polski

Nasz sernik już niedługo będzie gotowy. Do masy musimy dodać jeszcze zmiksowaną botwinkę skórkę cytryny, sok z cytryny, sól do smaku i pokrojony ser camembert. Po zmieszaniu wszystko wylewamy na spód z krakersów i pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 40 minut. Wystarczy, że jeszcze przesmażymy na maśle młode i obrane botwinki, dodamy sól i miód. Po wyłożeniu ich na ciasto, możemy zabrać się za smakowanie deseru. Jeśli spodoba wam się taka wersja sernika, mamy dla was inny zadziwiający przepis ze spodem z czerstwego chleba.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Szumowski odpowiedział na słowa Edyty Górniak. "Od tego są eksperci"
  2. Wyciekł wielki sekret Adama Małysza. Żona skoczka zdradziła tajemnicę, zdjęcia mówią wszystko (FOTO)
  3. Wyjaśniła się przyszłość emerytów. Minister zabrał głos w sprawie przyszłych wypłat
  4. Wyciekła smutna prawda. Fani "M jak miłość" nie mieli pojęcia, że było aż tak źle, słowa Kożuchowskiej nie pozostawiają wątpliwości
  5. Krzysztof Respondek nie mógł dłużej ukrywać. Wydało się, co działo się w kopalniach, ciężko uwierzyć
  6. Przekrój cytrynę na 4 cząstki i połóż obok łóżka przed snem. Wyrzuć natychmiast po obudzeniu, rezultat jest spektakularny

źródło: Dzień Dobry TVN

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News