Przenigdy nie gotuj ryżu w plastikowej torebce. To może być niebezpieczne, zwłaszcza dla mężczyzn i dzieci

Przenigdy nie gotuj ryżu w plastikowej torebce. To może być niebezpieczne, zwłaszcza dla mężczyzn i dzieci

Ryż to niezwykle popularny dodatek i składnik wielu dań. Najszybciej z półek sklepowych znika ten pakowany w torebki. Niezwykła wygoda w przygotowaniu drobnych ziarenek kusi klientów. Jednak specjaliści ostrzegają, że nie jest to najzdrowszy wybór.

Ryż pakowany w plastikowe torebki to najpopularniejsza metoda przygotowywania tej rośliny do spożycia w naszym kraju. Wygoda i poręczność woreczków kuszą wielu klientów. Specjaliści ostrzegają jednak, że gotowanie tych drobnych ziarenek w plastikowym opakowaniu może być bardzo niezdrowe.

Ryż to popularny składnik wielu dań, również polskich

Pod wpływem wysokiej temperatury przy gotowaniu, z plastikowych opakowań uwalnia się związek chemiczny bisfenol A (BPA). Jest on stosowany do produkcji różnych tworzyw sztucznych. Znajdziemy go właśnie w torebkach zawierających ryż i kasze, w rękawach do pieczenia, jak również m.in. w paragonach z kas fiskalnych. Jest trwały i nie wpływa na smak potraw, dlatego tak chętnie wykorzystują go producenci.

Istnieją przypuszczenia, że bisfenol może mieć wpływ na rozwój niektórych chorób. Zaburza on pracę układu hormonalnego, a także wydzielanie hormonów tarczycy, co może mieć wpływ na otyłość. Kiedy związek dostanie się do organizmu, działa jak żeński hormon - estrogen. Blokuje wydzielanie męskich hormonów, może zaburzyć płodność i źle wpływa na libido, dlatego na szczególne problemy narażeni są mężczyźni. Z kolei u małych dziewczynek duże dawki tego związku mogą powodować przedwczesne dojrzewanie płciowe. Naukowcy twierdzą również, że może mieć ona wpływ na rozwój chorób nowotworowych.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Ryż oraz kasza dostępne są w sklepach również w formie sypkiej

Producenci twierdzą, że gdyby opakowania były szkodliwe, na pewno nie używaliby ich do swoich produktów.

- Folie perforowane, w które pakujemy ryż czy kasze, są bezpieczne dla zdrowia. Są to tworzywa dopuszczone do kontaktu z żywnością. I tę żywność można w nich przetwarzać. Nie zawierają szkodliwych dla zdrowia składników. Mają certyfikaty zgodności. Przechodzą regularne testy i badania. Nie uwalniają się z nich żadne szkodliwe substancje - powiedział portalowi "Parenting" jeden z producentów kasz i ryżu.

Dzisiaj grzeje: 1. Mąż porzucił ją, gdy była w 36. tygodniu ciąży. Otworzyła piekarnik w ich wspólnym domu i zamarła
2. 72-letni Karol Strasburger został właśnie ojcem! Znamy płeć i imię dziecka

W USA coraz więcej firm wycofuje się jednak z używania BPA. Na Polskich półkach sklepowych również pojawia się coraz większy wybór produktów oznaczonych "BPA free", czyli pozbawionych tego potencjalnie niebezpiecznego związku. Rozwiązaniem może być też kupowanie ryżu oraz kaszy w postaci sypkiej. Będzie to zarówno zdrowsze, jak i tańsze.

>> Szalona promocja. Kup płytę Viki Gabor za 12,99 z darmową dostawą, trzeba się pospieszyć zanim zniknie <<

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nakradła im z wesela jedzenia. Ale dopiero widząc ile włożyła im do koperty, byli wstrząśnięci
  2. Ich zdrowa, 14-letnia córka nagle zmarła we własnym łóżku. Wyniki jej sekcji zwłok wstrząsnęły nie tylko rodzicami
  3. Wielki przekręt w czasie Eurowizji Junior! Chodzi o głosowanie online, które dało zwycięstwo Viki Gabor
  4. Decyzja sądu ws. Jurka Owsiaka. Kwota i okoliczności powalają
  5. Jak nie zarejestrujesz się do końca roku, to czekają Cię poważne konsekwencje. Większość Polaków nadal tego nie zrobiła

źródło: Parenting

Następny artykuł