Zobaczyła, jak kucharka przykłada zapalniczkę do ziarenek ryżu i oniemiała. Od teraz przed gotowaniem zawsze będzie tak robiła

Zobaczyła, jak kucharka przykłada zapalniczkę do ziarenek ryżu i oniemiała. Od teraz przed gotowaniem zawsze będzie tak robiła Źródło: .

Ryż można wykorzystywać do różnych dań. Czy jednak przystawianie zapalniczki do sypkiego ryżu jest naprawdę konieczne? Gdy dowiesz się, czemu się to robi, sam zaczniesz to praktykować.

Ryż jest kluczowym składnikiem wielu potraw i można go przyrządzać na dziesiątki, a może nawet setki sposobów. Zwłaszcza w kuchni chińskiej bez tego składnika nie obejdzie się bardzo wiele tradycyjnych dań. Nic zresztą dziwnego, bo kraj ten jest bezkonkurencyjnym numerem jeden, jeśli chodzi o produkcję ryżu na świecie. Co jednak, jeśli mamy wątpliwości dotyczące jakości produktów ze względu na kraj pochodzenia?

Zanieczyszczony ryż?

Ostatnio pojawiły się informacje, jakoby w Chinach szerzył się haniebny proceder zanieczyszczania ryżu. Na czym miałby on polegać? Otóż podobno dorzuca się do ryżu plastik i nie da się gołym okiem odróżnić złej jakości jedzenia zanieczyszczonego w ten sposób od dobrego. Jaki zatem trik można zastosować, żeby sprawdzić, czy kupione przez nas produkty nie zawierają w sobie szkodliwych domieszek?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Niezastąpione sposoby na brudny ryż

Istnieje kilka prostych sposobów, by sprawdzić, czy kupiony przez nas ryż jest dobrej jakości. Pierwszym z nich jest "próba wody", a do jej wykonania potrzebna jest łyżeczka ryżu i szklanka zimnej wody. Nasiona należy wrzucić do szklanki z wodą i energicznymi ruchami wymieszać całość. Ziarenka powinny po chwili zacząć osiadać na dnie szklanki. Jeśli tak się nie stanie, należy być ostrożnym.

Kolejną próbą, jaką można poddać zakupiony wcześniej ryż jest "próba ognia" pozwalająca ustalić jego wytrzymałość na obróbkę termiczną. Wiele kobiet po zobaczeniu tej metody, również zaczęło jej używać w swoich kuchniach. Jeśli po podpaleniu ryż zacznie płonąć i wydzielać zapach palonego plastiku, to oznacza, że nie nadaje się do jedzenia.

Trzecim sposobem jest "próba moździerza", czyli badanie odporności na nacisk. Ziarenka ryżu powinny pod jego wpływem zmienić się w piały proszek. Jeśli tak się nie stanie, może to oznaczać, że znajduje się w nich piasek, dlatego nie da się ich rozbić i przybierają żółtawy odcień.

Dzisiaj grzeje: 1. Uwielbiany aktor "M jak Miłość" zmarł na raka trzustki. Wiadomość o jego śmierci zszokowała fanów
2. Przerażający widok. Ludzie aż przystawali, widząc, jak teraz wygląda "Walduś z Kiepskich"

Ostatnią jest "próba pleśni". W celu jej wykonania należy zostawić ugotowany wcześniej ryż w hermetycznie zamkniętym opakowaniu i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu. Jeśli po tym czasie na ryżu nie pojawi się pleśń, to znaczy, że nie jest on naturalny i może zawierać domieszkę plastiku. Sposoby te pozwalają chronić się przed zanieczyszczonymi produktami. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Polacy TRACĄ 500 plus na każde dziecko. Sytuacja będzie się tylko pogarszać
  2. 13. emerytury nie zostaną wypłacone? Przykre doniesienia
  3. Najbardziej soczyste i najzdrowsze kotlety mielone na świecie. Z piekarnika, rewolucyjny przepis
  4. Odkrył tajemne drzwi w piwnicy. Jego ciało zaczęło drżeć na widok sceny jak z horroru, od razu złapał za kamerę
  5. Chińskie znaki zodiaku deklasują tradycyjne. Ujawniają całą prawdę o przyszłości każdego

Źródło: lolmania

Następny artykuł