Uważaj, jakie ryby kupujesz w sklepie. Możesz trafić na bardzo szkodliwe okazy, są pełne szkodliwych substancji

Uważaj, jakie ryby kupujesz w sklepie. Możesz trafić na bardzo szkodliwe okazy, są pełne szkodliwych substancji Źródło: Pxfuel

Ryba stanowi jeden z najważniejszych elementów bożonarodzeniowej kuchni. Warto więc dowiedzieć się, jakie gatunki będą najlepsze i najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Niektóre zawierają bowiem sporo szkodliwych substancji, których warto unikać.

Ryba nieodłącznie kojarzy się ze zbliżającym się wielkimi krokami Bożym Narodzeniem. Na stołach w całym kraju zagoszczą więc nie tylko tradycyjne karpie, ale często także łososie, czy dorsze oraz śledzie pod wieloma postaciami. W czasie przygotowań do wigilijnej kolacji warto jednak pamiętać, które ryby będą dla nas najzdrowsze. Niektóre okazują się bowiem bardziej szkodliwe, czy zawierają nieco więcej negatywnych dla naszego organizmu substancji.

Ryba, którą warto wybrać

Dr hab. n. med. Andrea Horvath z Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśnił na Mp.pl, ile jest prawdy w doniesieniach o obecności metali ciężkich w rybach hodowlanych. Ekspert przekazał, iż zdaje sobie sprawę, jakie emocje budzi to zagadnienie, jednak nie należy się go obawiać.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

- Według najnowszych wytycznych ryby, zwłaszcza tłuste, są zalecane w diecie co najmniej dwa razy w tygodniu, stanowią bowiem bogate źródło kwasów tłuszczowych n-3 (omega-3). Jednak problem zanieczyszczenia ryb metalami ciężkimi (w tym rtęcią) i dioksynami, które mogą być niebezpieczne dla życia i zdrowia, zwłaszcza rozwijającego się płodu, wciąż budzi wiele kontrowersji - napisał dr Horvath.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje legenda. Zginął w wypadku, miał zaledwie 27 lat
2. Nie żyje legenda piłki nożnej. Grał w historycznym remisie Polaków na Wembley

Które ryby najlepiej przygotować?

Dalej ekspert wyjaśnił, które ryby są więc najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia, a których lepiej unikać. Jednocześnie uspokoił jednak osoby wierzące w bardzo wysokie stężenie toksyn chociażby w produktach trafiających do Polski spoza Unii Europejskiej.

- Uważa się, że ryby bezpieczne to łosoś, makrela atlantycka, śledź, sardynka, dorsz i pstrąg. Nie zaleca się natomiast ryb drapieżnych i hodowlanych z uwagi na znamiennie większe stężenia zanieczyszczeń w ich organizmach. Należy jednak pamiętać, że dopuszczalny poziom zanieczyszczenia ryb rtęcią reguluje Rozporządzenie Komisji Europejskiej, tak więc ryby dostępne na oficjalnym rynku i dopuszczone do sprzedaży muszą być dla człowieka bezpieczne - przekazał specjalista.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Fakt, o którym rząd milczy, w kontekście wzrostu emerytur. Najubożsi emeryci zostaną najbardziej pokrzywdzeni
  2. Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacji
  3. Prababcie miały świetny sposób, by pieczyste było soczyste. Wystarczy zrobić jedną ważną rzecz, a mięso będzie rozpływać się w ustach
  4. Kupiła i porównała kosmicznie drogi makowiec Gessler z ciastem z Biedronki. Niewiarygodne, czego zabrakło w droższym
  5. Kobieta dopiero w święta dowiedziała się, że została babcią. Nagrali jej reakcję, aż chce się płakać

Źródło: Medycyna Praktyczna

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News