Rozmrażanie mięsa jest kwestią codzienną, stosowaną przez wielu z nas. Zamrażanie jedzenia wpływa na jego dłuższą świeżość oraz jest najprostszym sposobem na jego przechowywanie. Istotne jest jednak, by podczas tego procesu przestrzegać pewnych zasad, które uchronią nas przed zatruciem. 

Rozmrażanie mięsa oraz innego jedzenia wydaje się nie być specjalnie skomplikowanym zabiegiem, jednak niewłaściwe wykonywanie tej czynności prowadzić może do tragicznych następstw. To właśnie przez nieodpowiednie warunki powstają bakterie i grzyby, które powodować mogą zatrucia.

Rozmrażanie mięsa – jak tego nie robić?

Wiele osób sądzi, że najszybszym i zarazem najlepszym sposobem na rozmrażanie mięsa jest wrzucenie go do garnka z gorącą wodą. Z pozoru może się to wydawać proste i logiczne – zamrożone jedzenie po znalezieniu się w gorącej wodzie szybko odtaje dzięki czemu szybciej dostaniemy świeży produkt. Tymczasem okazuje się, że w gorąca woda działa na mięso szkodliwie – może ono stracić smak oraz zacząć pachnieć tak, jak byśmy nie chcieli.

O wiele lepszym sposobem jest włożenie naszego mięsa do foliowej torebki i szczelne jej zamknięcie. Następnie umieszczenie pakunku w garnku z zimną wodą, którą będziemy zmieniać co pół godziny, bądź po prostu możemy zostawić je pod bieżącą wodą tak, by woda w garnku wymieniała się sama. Dzięki temu zatrzymamy wszystkie wartości odżywcze, a my się nie zatrujemy.

Pamiętać należy również, że raz rozmrożonego mięsa nigdy nie można zamrażać ponownie!

– Żywność zawiera mikroorganizmy, które są obecne zarówno w mięsach, jak i warzywach. Podczas zamrożenia zostają one „uśpione”, a po rozmrożeniu „budzą się” i stają aktywne. Jeśli więc ponownie chcemy zamrozić mięso, narażamy się na zatrucie pokarmowe – wyjaśniła Anna Englisz, doradca żywieniowy z Setpoint w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak rozmrażać jedzenie?

Rozmrażanie mięsa to nie jedyny problem gospodyń domowych. Każdy zamrożony produkt ma swój określony, najlepszy sposób na odtajanie. Ryb nie powinno się rozmrażać w mikrofalówce, bowiem bardzo łatwo jest je podgotować, co zepsuje nam konsystencję dania. Zamrożony chleb powinno przywracać się do użytku w temperaturze pokojowej lub poprzez szybkie wrzucenie do rozgrzanego piekarnika – wtedy będzie bardziej chrupiące. Owoce z kolei najlepiej używać częściowo jeszcze zamrożone, ponieważ sprawi to, że będzą soczyste.

Najbezpieczniejszą metodą rozmrażana wszystkich produktów spożywczych jest umieszczenie ich na najniższej półce w lodówce. Metoda jest czasochłonna lecz najbezpieczniejsza. Pamiętać wystarczy o tym, by mięso nie stykało się z żadnym innym jedzeniem.

ZOBACZ TAKŻE: 

  1. Życie Angeliny Jolie wisi na włosku. Wstrząsające zdjęcia
  2. PiS zlikwiduje Senat na Wiejskiej. Przeniosą go w inne miejsce
  3. Mama jurora Top Model podbija internet! 79-latka na obcasach, bawi do łez

Dramatyczne wyznania gwiazd! Cierpią na psychiczne choroby


Nikt nie wiedział tego o Martyniuku. Tajemnice, które ukrywał latami

Zobacz również

ŹRÓDŁOfakt.pl

Redaktor, recenzent, copywriter.