Przepis na aromatyczny rosół królewski zawiera sekretną przyprawę. Dzięki niej smak rozpieszcza wszystkie zmysły

Przepis na aromatyczny rosół królewski zawiera sekretną przyprawę. Dzięki niej smak rozpieszcza wszystkie zmysły Źródło: Pixabay

Rosół wydaje się jedną z najłatwiejszych do przyrządzenia zup. Jak się jednak okazuje, ugotowanie naprawdę doskonałej potrawy może stanowić prawdziwe wyzwanie. Aby ulepszyć smak zupy, warto pamiętać o dość nietypowym składniku.

Rosół jest jedną z najpopularniejszych w Polsce zup. Co jednak kucharz, to specjalny przepis, który ma stanowić furtkę do ugotowania doskonałego dania. W czasie przygotowywania rosołu warto więc pamiętać o nietypowym dodatku, mogącym znacznie ulepszyć jego smak. Mowa tu o suszonym borowiku.

Rosół królewski w najlepszym wydaniu

Aby ugotować doskonały rosół królewski, przygotować trzeba:

  • po 30 dag szpondra i pręgi wołowej oraz cielęciny z kością
  • pół kury rosołowej,
  • skrzydło i szyja indyka,
  • 2 korpusy kaczki
  • korpus gęsi
  • 5 skrzydełek kurczaka
  • 2 cebule
  • ziele angielskie, pieprz, sól, natkę pietruszki, liście laurowe
  • włoszczyznę i 1/4 włoskiej kapusty
  • suszonego borowika

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Kawałki mięsa wymienione w liście składników (poza pręgą) rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika (200°C). Przekładamy je do garnka, gdy końcówki zaczną się rumienić. Już w dużym garnku zalewamy wszystko wodą do przykrycia i dodajemy pręgę. Gdy ustawimy mięso na małym gazie, opalamy cebule w łupince.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje legendarna aktorka. Grała w największych produkcjach, zmarła niespodziewanie
2. Co najmniej 90 osób nie żyje, w tym wielu uczniów. Ofiar może być znacznie więcej, tragiczne informacje z zagranicy

O czym nie można zapomnieć?

Gdy składniki w garnku zaczynają się gotować, zbieramy szumowiny, po czym dokładamy obraną i pokrojoną włoszczyznę, cebule, pęczek natki, przyprawy oraz sekretny składnik - suszonego borowika. Dolewamy wodę, aby sięgała do 3/4 wysokości garnka.

Przykrywamy garnek i gotujemy zupę na małym gazie przez ok. 6 godzin. Godzinę przed końcem możemy dolać do niej kieliszek wódki (koniecznie czystej). Po zakończeniu gotowania przelewamy rosół do innego garnka i studzimy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupa jest już gotowa do podania.

Najlepsze newsy dnia:

  1. W czasach PRL-u święciła triumfy. Co się stało z kultową gwiazdą?
  2. Wielka tragedia podczas wakacji. Nie żyje szef olbrzymiej sieci restauracji
  3. Widzowie The Voice Senior osłupieli. Andrzej Piaseczny wparował nagle na scenę i dokonał największego wyznania
  4. Polsat przekazał tragiczną wiadomość. Nie żyje gwiazda najbardziej skandalicznego filmu w swoim czasie
  5. Wielki niepokój o 12-letnią Viki Gabor. Michał Szpak aż zadrżał, mówiąc o swoich obawach

Źródło: Mojegotowanie.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News