Setki pań domu popełnia karygodny błąd podczas gotowania rosołu. Mało która pamięta tajną sztuczkę naszych babć, by był klarowny i esencjonalny

Setki pań domu popełnia karygodny błąd podczas gotowania rosołu. Mało która pamięta tajną sztuczkę naszych babć, by był klarowny i esencjonalny Źródło: Wikimedia/MOs810

Rosół to jedna z tych potraw, które kojarzą nam się przede wszystkim z beztroskim niedzielnym popołudniem u babci. Nie ma wątpliwości, że to danie jest uwielbianym polskim klasykiem. Niestety wbrew pozorom przygotowanie go odpowiednio nie jest najprostszą sprawą. Nie wystarczy wrzucić warzyw i mięsa do wody. Wiele osób popełnia jeden karygodny błąd, który sprawia, że potrawa nie smakuje idealnie.

Rosół jest klasyczną potrawą kuchni polskiej, aby smakował idealnie, musi być klarowny i złocisty. Dowiedz się, jakie triki wykorzystać, byś stał się mistrzem kuchni, a przynajmniej mistrzem rosołu. Należy stosować się do kilku ważnych zasad, niektóre mogą wydawać się przesadzone, jednak to właśnie one mają kluczowe znaczenie. 

Rosół - wiele osób popełnia karygodny błąd podczas przygotowania

Jednym z najważniejszych trików, by nasz rosół smakował wspaniale i miał piękny kolor, jest opalanie cebuli przed wrzuceniem jej do garnka. Takie rozwiązanie pozwoli nadać mu złocisto-brązową barwę, wydobędzie również cudowny aromat. Cebulę możemy opalić w piekarniku, nad palnikiem lub na patelni.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Podstawa dobrego rosołu to odpowiednie przyprawienie, co ważne, istotna jest nawet ich kolejność! Podstawowe dodatki to lubczyk, ziele angielskie, liść laurowi oraz oczywiście sól i pieprz. Liść laurowy i ziele angielskie powinniśmy wrzucić razem z mięsem, lubczyk z warzywami. Sól dodajemy dopiero pod koniec gotowania, z kolei pieprz na samym końcu, tuż przed podaniem. Aby dodać aromatu możemy dorzucić takie przyprawy jak natka pietruszki, szafran, goździki lub jałowiec.

Mięso również ma ogromne znaczenie, klasyczny rosół gotowany jest na drobiu oraz wołowinie. Pamiętajmy, by kupić prawdziwą kurę, a nie same udka kurczaka z supermarketu. Jeśli chodzi o wołowinę, najlepiej sprawdzi się szponder lub łata. Nada to wyrazistości naszej potrawie. Możemy również przygotować rosół na przepiórce, a nawet króliku.

Dzisiaj grzeje: 1. Państwowa Komisja Wyborcza przekazała najnowsze dane. Nieprawdopodobna frekwencja na wyborach

2. Pilne ostrzeżenie IMGW. Zagrożona jest prawie cała Polska

Natomiast absolutnie nigdy nie używajmy wieprzowiny, to bardzo ważne. Mięso przed wrzuceniem zalewamy zimną wodą. Wysoka temperatura sprawiłaby, że wierzchnia warstwa zetnie się, co uniemożliwi przenikanie aromatu do wywaru. Jeśli zastosujesz się do powyższych rad, gwarantujemy, że rosół będzie pyszny. Jeśli masz ochotę na więcej, sprawdź, jaki karygodny błąd popełniamy podczas gotowania ziemniaków.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Magda Gessler wyjawiła, jaki błąd popełniają Polacy w gotowaniu zup. Chodzi o uwielbiany produkt
  2. Wybory prezydenckie 2020. Gwiazdy polskiego sportu tłumnie poszły do urn (FOTO)
  3. Mama myślała, że 3-letni syn został ugryziony przez osę. Gdy zobaczyła, co dzieje się z jego ciałem, porażająca prawda wyszła na jaw
  4. Gwiazda "Na Wspólnej" w tajemnicy wzięła ślub. Wyciekły zdjęcia, suknia jak z bajki
  5. Porażające sceny przed lokalem wyborczym. Potrzebna była natychmiastowa pomoc
  6. Dorota Wellman jest nieuleczalnie chora. Straszne, jakie komentarze słyszy pod swoim adresem, brak słów

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News