Podczas gotowania rosołu powstaje biała piana? Ważny znak, trzeba natychmiast reagować

Podczas gotowania rosołu powstaje biała piana? Ważny znak, trzeba natychmiast reagować Źródło: youtube KochamGotować

Rosół w czasie gotowania wytwarza na wierzchu białą piankę. Czy wiesz, co to oznacza? To bardzo ważny znak, trzeba działać szybko.

Rosół to zdecydowanie bardzo czasochłonne danie. Choć samo przygotowanie składników zajmuje dosłownie kilka minut, proces samego gotowania, by wywar wyszedł klarowny i aromatyczny, powinien trwać kilka godzin. Co więcej, rosół wymaga podstawowych produktów, jednak tylko dobrej jakości składniki są w stanie zapewnić najlepszy smak. Przygotowanie bulionu skrywa jeszcze więcej sekretów, o których być może nie miałeś nawet pojęcia. Jednym z nich jest piana na powierzchni zupy.

Rosół z białą pianą na wierzchu, co to oznacza? Jeżeli ją zauważysz, natychmiast reaguj 

By poznać od podszewki recepturę przygotowania rosołu, należy przede wszystkim wymienić wszystkie składniki. Zdecydowanie najlepszy i najprostszy przepis przedstawiła Kuchnia Lidla na swojej oficjalnej stronie. Co zatem jest potrzebne do wywaru? Świeża włoszczyzna, opalona cebula, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i oczywiście mięso. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Przygotowanie wywaru jest obłędnie proste, wystarczy bowiem wszystkie składniki (dokładne umyte i obrane) włożyć do garnka, zalać zimną wodą i dodać przyprawy. Teraz nadszedł czas na największe wyzwanie. Proces gotowania powinien trwać kilka godzin. W tym czasie u góry zacznie wytwarzać się biała piana. Jak możemy dowiedzieć się od Kuchni Lidla, jest to tzw. szumowina. Wytwarza się w momencie, gdy zwiększa się temperatura wody, a białko mięsa zaczyna się ścinać. Gdy powstanie jej spora ilość, nie wygląda raczej zbyt apetycznie, dlatego niektórzy wnioskują, że jest oznaką złego przygotowania rosołu.

Jak się pozbyć piany?

Warto zaznaczyć, że piana nie świadczy o tym, jakoby rosół nie nadawał się już do zjedzenia. Nic bardziej mylnego. Niemniej nie jest to zbyt pożądany element wywaru, dlatego należy się go pozbyć i wykonać tzw. odszumowanie. Większość gospodyń odlewa odrobinę wody z garnka i dolewa świeżej nie zdając sobie nawet sprawy, że jest to ogromny błąd, przez który rosół straci swój intensywny smak.

Dzisiaj grzeje: 1. Kolejna śmierć z powodu koronawirusa w Polsce. Ministerstwo Zdrowia przekazało tragiczne informacje

2. Nie żyje prawdziwa legenda. Zmarł uwielbiany dziennikarz, informacje przekazała żona

Usunięcie piany jest banalnie proste. Wystarczy zwykłą łyżką delikatnie zdjąć ją z powierzchni. Krok warto regularnie powtarzać do momentu, aż piana nie będzie się wytwarzać. Po pewnym czasie i kilku odszumowaniach będziecie mogli z łatwością zauważyć, że na wierzchu pojawiają się jedynie tzw. oczka, natomiast piana przestała się już wytwarzać. To dobry znak. Warto również wspomnieć, że po schowaniu wywaru do lodówki i odgrzewaniu na drugi dzień szumowina także nie powinna się już pojawiać. Jeżeli jednak jest inaczej, rosół może już nie nadawać się do zjedzenia.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Jego mama umarła przez koronawirusa. 5-latek spędził kilkanaście godzin z ciałem kobiety
  2. Adam Małysz przekazał informacje o stanie zdrowia skoczków. "Sytuacja jest poważna"
  3. Genialny trik na masło prosto z lodówki. W kilka sekund będzie gotowe do smarowania
  4. Nie żyje uwielbiany polski dziennikarz. Wdowa zaapelowała do wszystkich Polaków
  5. Na ogórkach kiszonych ze sklepu widać biały nalot? Dla własnego dobra lepiej wiedzieć, co oznacza
  6. Zauważyłeś białą pianę w słoiku z miodem? Miej świadomość arcyważnej rzeczy

Źródło: kuchnia lidla

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News