Niebywały trik szefów kuchni na idealny rosół. Wystarczy wrzucić do garnka popularny składnik, by wydobyć głębię smaku

Niebywały trik szefów kuchni na idealny rosół. Wystarczy wrzucić do garnka popularny składnik, by wydobyć głębię smaku Źródło: pixabay.com Eloneo

Rosół to jedna z popularniejszych zup na całym świecie, choć w wielu zakątkach ziemi funkcjonuje pod innymi nazwami. Ten trik zna wielu szefów kuchni, nie tylko w Polsce, dzięki temu wydobędziemy z zupy głębie smaku.

Rosół, choć w założeniach jest zupą prostą, w rzeczywistości wymaga wiele wiedzy i umiejętności kucharskich. Niewprawieni kucharze przez jeden błąd potrafią zniszczyć smak zupy, czyniąc ją mało aromatyczną, czy wodnistą. Ten trik kucharzy pozwoli na przygotowanie idealnej zupy.

Idealny rosół ugotujesz dzięki jednemu składnikowi, nada on odpowiedni aromat

Okazuje się, że jeden składnik ma kluczowe znaczenie - jest nim cebula. Używając ją do rosołu, najpierw musimy ją pozbawić łupiny, czyli charakterystycznej skórki. Następnie, przed wrzuceniem do zupy, powinniśmy ją upalić średnim ogniem.

To właśnie opalona ogniem cebula nada wędzonego posmaku zupie. Ponadto dzięki niej, wywar zachowa charakterystyczny dla rosołu kolor i nie będziemy musieli dodawać kurkumy, która go "podkręci". Dla wzmocnienia aromatu możemy dorzucić także dymkę ze szczypiorkiem. Ważny jest jednak moment, w którym to robimy.

Cebulę dodajemy w odpowiednim momencie gotowania

Zupę zaczynamy od gotowania wody z kurczakiem, tak aby mięso nie wystawało poza taflę wywaru. Oczywiście postępujemy tak jak zawsze przy gotowaniu tego typu zupy, długo, na średnim ogniu i wyławiamy ścięte białko. Po około półtorej godziny opalamy cebulę.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Po zdjęciu łupiny z cebuli odkrajamy z dołu ćwiartkę, nabijamy warzywo na widelec i opalamy ogniem od kuchenki, od strony "skóry" jak i od strony spodu". Dopiero potem umieszczamy ją w garnku razem z włoszczyzną.

Dzisiaj grzeje: 1. Najgorsze informacje z samego rana. Polacy w żałobie, nie żyje Krzysztof Penderecki

2. Nie żyje zwycięzca „Top Chefa”. Zmarł na koronawirusa, miał 59 lat

Należy oczywiście pamiętać o innych zasadach dotyczących gotowania rosołu. Trzeba być przede wszystkim cierpliwym i przygotowywać wywar na małym ogniu. Jeśli zobaczymy na powierzchni "oczka" tłuszczu, to dobry znak, świadczy to o tym, że zmierzamy w dobrym kierunku. Pamiętajmy, aby na sam koniec dodać soli i pieprzu (już po odcedzeniu), a po jej dodaniu delikatnie zupę podgrzewamy.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Transport chorych seniorów obrzucony kamieniami. Zatrważające doniesienia z objętej epidemią Hiszpanii
  2. Polacy jednak zagrają z Finlandią. Mecz już o 19, zagra Krzysztof Piątek
  3. Dopiero wiele lat po śmierci Osieckiej Krystyna Janda wyjawiła prawdę. Smutne, nikt się nie zorientował
  4. Zmarło niemowlę zakażone koronawirusem. Pierwszy tego typu przypadek na świecie
  5. Żywioł uderzy z całą mocą, żółte alerty dla kilku województw. Nadchodzi niż Mareike, będzie niebezpiecznie
  6. Zauważyłeś białą pianę w słoiku z miodem? Miej świadomość arcyważnej rzeczy

Źródło: Stoner Chef

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News