Robisz rosół na kurczaku? Trik naszych babć sprawi, że jego smak zachwyci całą rodzinę

Robisz rosół na kurczaku? Trik naszych babć sprawi, że jego smak zachwyci całą rodzinę Źródło: unsplash.com Henrique Félix

Rosół przygotowywany na kurczaku będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli wykorzystasz trik naszych babć. Sprawdzona receptura posmakuje każdemu.

Rosół to jedna z niewielu potraw, która od dawien dawna jest serwowana w polskiej kuchni. Przygotowywały go nasze babcie, mamy, a teraz przygotowują go kolejne pokolenia. Nic dziwnego, że wciąż cieszy się takim uznaniem w oczach rodaków, bowiem smak zachwyci wszystkich, nawet największego niejadka. Jeżeli jesteś fanem rosołu i chcesz nieco udoskonalić praktykowaną od dawna recepturę, zastosuj ten trik - zupełnie odmieni smak dania. 

Rosół na kurczaku będzie o niebo lepszy, jeśli wykorzystasz prosty trik 

Składniki niezbędne do wykonania rosołu, czy to na bazie kurczaka, czy też innego mięsa, od początku pozostają niezbędne. Skupiając się jednak na drobiowej wersji, potrzebujesz jedynie:

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

  • 2 ćwiartki z kurczaka ze skórą,
  • duża cebula,
  • por,
  • cebula dymka,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 małe bulwy selera,
  • kolendra lub nać pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • woda,
  • sól i pieprz.

Dzisiaj grzeje: 1. IMGW wydaje pilny alert, zima uderzy znienacka. Żółte alarmy dla południa kraju

2. Córka Ewy Błaszczyk zapadła w śpiączkę 20 lat temu. Po 18 latach nastąpiła poprawa, stało się niezwykłe

Wystarczy wrzucić wszystkie produkty do garnka (wcześniej cebulę opalić) i zalać całość wodą, a następnie gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin. Już takie przygotowanie zapewni ci doskonały obiad, jednak jeden trik pozwoli ci jeszcze je udoskonalić. Sposób, opracowany przez nasze babcie, to klucz do sukcesu. Sekret tkwi w mięsie. Tylko widoczny tłuszcz pozwoli cieszyć się najlepszym smakiem rosoły, a dostrzec można to po oczkach na wywarze. Należy zatem nie pozbywać się ani kości, ani skóry z drobiu. Wbrew pozorom są to bardzo wartościowe dla nas składniki, które przede wszystkim wydobędą głębię smaku rosołu.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Lekarze nie chcieli zakwalifikować jej do przeszczepu. Wszystko przez bardzo rzadkie schorzenie
  2. Wspaniałe wyniki Kamila Stocha w Lahti. Polak faworytem konkursu
  3. Niewielu o tym wiedziało. Antek Królikowski razem z tatą nagrał piosenkę, wyjątkowy utwór wyciska dzisiaj łzy z oczu
  4. Wszyscy mieli nadzieję na pozytywny koniec prostego zabiegu, rodzina jest zrozpaczona. Niestety, nie żyje
  5. Jan Królikowski oddał cześć tacie. 3 słowa, które trafiają prosto w serce
  6. Nadeszła druzgocąca wiadomość. Robert Makłowicz stracił nagle tak wiele

Źródło: stonerchef

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News