Robisz rosół na kurczaku? Pamiętaj o triku naszych babć, dzięki któremu jego smak powali wszystkich na kolana

Robisz rosół na kurczaku? Pamiętaj o triku naszych babć, dzięki któremu jego smak powali wszystkich na kolana Źródło: Wikimedia Commons/MOs810

Rosół to wyjątkowa, sycąca i aromatyczna zupa, bez której nikt nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. To u babci jadło się najlepszy rosół na świecie. Jak ugotować zupę, aby była równie smaczna? Należy znać tylko jeden mały trik, który zmienia bardzo dużo.

Robiąc rosół powinniśmy pamiętać o jednej kluczowej rzeczy. O tym pamiętały nasze babki i prababki, pora poznać tę tajemnicę. Zupa będzie dzięki temu o niebo lepsza.

Robiąc rosół na kurczaku pamiętaj o jednym szczególe

Przy przygotowywaniu rosołu niewskazany jest pośpiech - długo bulgoczący, "pyrkający" jest najlepszy, wyciąga z warzyw i mięsa wszystko, co najlepsze. Zazwyczaj składniki na rosół to: 2 ćwiartki z kurczaka (w żadnym przypadku nie odcinamy skóry), duża cebula, por, dymka, 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 2 małe bulwy selera, kolendra lub nać pietruszki, 2 liście laurowe, 7 ziaren ziela angielskiego, woda, sól i pieprz. Wydaje się nieskomplikowane, jednak nawet doświadczonym gospodyniom sprawia problem ugotowanie aromatycznego wywaru pełnego apetycznych oczek.

Kluczem jest tutaj mięso i w nim zawiera się trik. Jeśli gotujemy rosół tylko z kurczaka, to należy skupić się na tych tłustych częściach - bardzo ważne jest, aby zawierały kości. Zazwyczaj kupujemy skrzydełka, ćwiartki lub porcję rosołową. To właśnie widoczny na mięsie i kościach tłuszcz jest kluczem do oczek, a  z kolei z kości nadają charakterystycznego zapachu. Nie warto robić rosołu na piersi z kurczaka, nawet jeśli ma na sobie tłuszcz - to najchudsza część drobiu, w dodatku bez kości, z której nie da się "wywabić" smaku jak z części z kością. Lepiej zrobić z niej kotleta.

To jedna z najzdrowszych zup?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jeśli zastosujemy się do powyższego przepisu oraz triku, wyczarujemy iście królewski rosół. Żadna babcia by się takiego nie powstydziła. Używając kości do gotowania wywaru zdrowie także nam podziękuje. W kościach oraz stawach zawarty jest kolagen, który znacznie poprawia stan skóry i paznokci. Taki rosół ułatwia trawienie, nie będziemy czuć się ciężcy, a kwasy Omega 3 zwalczą stany zapalne.

Dzisiaj grzeje: 1. Polak sam zgłosił się do szpitala z podejrzeniem koronawirusa. Wiadomość z północy kraju
2. 
Z ostatniej chwili: NFZ i resort zdrowia wydały oficjalne komunikaty ws. 2019-nCoV. Każdy Polak musi je poznać

Kto by pomyślał, że w zwykłym, tradycyjnym rosole jest tyle dobrych właściwości? Oczywiście nie zapominajmy o podpalonej cebulce - to ona nadaje wywarowi nie tylko piękny kolor, ale też podkreśla charakterystyczny aromat.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ujawnili jak powstaje jedzenie w KFC. Jest afera, nagranie ściska za żołądek
  2. Dzisiaj policja rusza z nowymi kontrolami. Użytkownicy LPG i diesli muszą uważać
  3. Tragiczna, wstrząsająca śmierć. Na profilu uwielbianej gwiazdy Polsatu pojawiła się dramatyczna wiadomość
  4. Niepokojące doniesienia o córce Agaty Dudy. Chodzi o jej zdrowie, nie tylko nałóg je niszczy
  5. IMGW pilnie ogłosiło żółty alarm dla 3 województw. Nagle stanie się niebezpiecznie, konieczna maksymalna ostrożność

Źródło: Stonerchef

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News