Robisz rosół na kurczaku? Pamiętaj o triku naszych babć, dzięki któremu jego smak powali wszystkich na kolana

Robisz rosół na kurczaku? Pamiętaj o triku naszych babć, dzięki któremu jego smak powali wszystkich na kolana Źródło: Wikimedia Commons/MOs810

Rosół to wyjątkowa, sycąca i aromatyczna zupa, bez której nikt nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. To u babci jadło się najlepszy rosół na świecie. Jak ugotować tę zupę, aby była równie smaczna? Należy znać tylko jeden mały trik, który zmienia bardzo dużo.

Robiąc rosół powinniśmy pamiętać o jednej kluczowej rzeczy. Wiedziały o niej nasze babki i prababki, teraz pora poznać te tajemnicę. Zupa będzie dzięki temu o niebo lepsza.

Robiąc rosół na kurczaku, pamiętaj o jednym szczególe

Przy przygotowywaniu rosołu niewskazany jest pośpiech - długo bulgoczący, "pyrkający" jest najlepszy, wyciąga z warzyw i mięsa wszystko, co najlepsze. Zazwyczaj składniki na rosół to: 2 ćwiartki z kurczaka (w żadnym przypadku nie odcinamy skóry), duża cebula, por, dymka, 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 2 małe bulwy selera, kolendra lub nać pietruszki, 2 liście laurowe, 7 ziaren ziela angielskiego, woda, sól i pieprz. Wydaje się nieskomplikowane, jednak nawet doświadczonym gospodyniom sprawia problem ugotowanie aromatycznego wywaru pełnego apetycznych oczek.

Kluczem jest tutaj mięso i w nim zawiera się trik. Jeśli gotujemy rosół tylko z kurczaka, to należy skupić się na tych tłustych częściach - bardzo ważne jest, aby zawierały kości. Zazwyczaj kupujemy skrzydełka, ćwiartki lub porcję rosołową. To właśnie widoczny na mięsie i kościach tłuszcz jest kluczem do oczek, a  z kolei z kości nadają charakterystycznego zapachu. Nie warto robić rosołu na piersi z kurczaka, nawet jeśli ma na sobie tłuszcz - to najchudsza część drobiu, w dodatku bez kości, z której nie da się "wywabić" smaku jak z części z kością. Lepiej zrobić z niej kotleta.

To jedna z najzdrowszych zup?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jeśli zastosujemy się do powyższego przepisu oraz triku, wyczarujemy iście królewski rosół. Żadna babcia by się takiego nie powstydziła. Jeśli użyjesz kości do gotowania wywaru, zdrowie także ci podziękuje. W kościach oraz stawach zawarty jest kolagen, który znacznie poprawia stan skóry i paznokci. Taki rosół ułatwia trawienie, nie będziemy czuć się ciężcy, a kwasy Omega 3 zwalczą stany zapalne.

Dzisiaj grzeje: 1. Pilny komunikat Ministerstwa Zdrowia. Złe wiadomości

2. Dziewczynka ze zdjęcia nie żyje, jej siostrzyczka walczy o życie. Ogromny ból, mama była bezradna

3. Pierwsze objawy zawału serca. Nie wolno ich lekceważyć

Kto by pomyślał, że w zwykłym, tradycyjnym rosole jest tyle dobrych właściwości? Oczywiście nie zapominajmy o podpalonej cebulce - to ona nadaje wywarowi nie tylko piękny kolor, ale też podkreśla charakterystyczny aromat.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Stało się. Aleksander Kwaśniewski właśnie przekazał radosną nowinę, nikt się nie spodziewał
  2. Mateusz Borek nie wytrzymał. Został zapytany na wizji o zdjęcia swojego nagiego ciała, posypały się wulgaryzmy, awantura na wizji
  3. Ależ afera, przerwano milczenie ws. nieślubnego dziecka księcia Karola. Media weszły w posiadanie niebywałych dowodów
  4. Polski polityk oskarżony o straszną zbrodnię. Media dotarły do niewyobrażalnych ustaleń
  5. Zła wiadomość, wielu Polaków może dużo stracić. Mało kto wiedział
  6. Nie ma odwrotu, Aleksander Kwaśniewski podjął niespodziewaną decyzję. Wielu nie dowierza
  7. Mandat za brak dystansu na plaży? Policjanci odpowiadają, jak jest z karaniem na plażach
  8. Joanna Krupa przypadkiem pokazała kuchnię. Jest ogromne zaskoczenie, spodziewaliśmy się czegoś innego
  9. Stało się. Aleksander Kwaśniewski właśnie przekazał radosną nowinę, nikt się nie spodziewał

Źródło: Stonerchef

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News