Robisz rosół na kurczaku? Babcie i prababcie ostrzegają: jedna część zupełnie się do tego nie nadaje

Robisz rosół na kurczaku? Babcie i prababcie ostrzegają: jedna część zupełnie się do tego nie nadaje Źródło: youtube/ Tomasz Borkowski

Gotujesz rosół na kurczaku? Być może nawet nie wiesz, że jedna jego część zupełnie się do tego nie nadaje. Babcie ostrzegają.

Rosół to obłędnie prosta zupa, której sprosta nawet największy amator. O ile jednak samo przyrządzenie jest banalne, to przygotowanie odpowiednich składników może niektórym kłopoty. By powstał najlepszy rosół potrzebne są dobrej jakości składniki - świeże warzywa oraz najlepsze mięso. Ponadto, ogromne znaczenie ma nie tylko to, jakiej jakości jest mięso, ale również z jakiego zwierzęcia pochodzi, a także której części używamy. Zapewne niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że nie wszystkie nadają się do przyrządzania rosołu. 

Której części kurczaka nie należy używać, gotując rosół? Babcie ostrzegają 

Chyba każdy zgodzi się, że możliwie najlepszy rosół jest w stanie przygotować tylko babcia, a jej technikom nie dorówna nawet największy szef kuchni. Zatem to właśnie do niej najlepiej udać się po poradę, gdy któryś etap przyrządzania staje się kłopotliwy. One najlepiej wiedzą, jakich i w jakiej ilości używać składników i tylko babcia wie, które części kurczaka wykorzystać do wywaru. Przygotowując go, najczęściej wykorzystujemy tzw. korpus, równie często w garnku lądują również skrzydełka lub ćwiartka, czyli udo i podudzie. Dlaczego? Są to najtłustsze części drobiu wydobywające głębie smaku i zapewniające tzw. oczka, które można z łatwością zaobserwować. Jaka zatem część absolutnie nie powinna być wykorzystana do rosołu? Pierś! Jest to najchudsza część, dlatego przygotowany na jej bazie wywar nie będzie dobry. Należy oczywiście również pamiętać o włoszczyźnie, opalonej cebuli oraz przyprawach. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Lista składników na najlepszy rosół na kurczaku:

  • Skrzydełka, ćwiartka lub korpus z kurczaka, 
  • Seler,
  • Marchew,
  • Por,
  • Korzeń pietruszki,
  • Cebula,
  • Liście laurowe,
  • Ziarna ziela angielskiego,
  • Sól i pieprz.

Dzisiaj grzeje: 1. Błąd w informacjach Ministerstwa Zdrowia. Właśnie podano faktyczną liczbę zgonów spowodowanych koronawirusem w Polsce

2. Dagmara Kaźmierska jest w szpitalu. „Królowa życia” ma pilny apel do fanów, pokazała zdjęcia

Mięso zalej wodą, zagotuj przez kilkanaście minut, usuń z wierzchu powstałe szumowiny, a następnie dodaj umyte i obrane warzywa, opaloną cebulę oraz przyprawy. Gotuj na minimalnym ogniu przez kilka godzin, regularnie usuwając powstałą piankę. Rosół będzie gotowy, gdy na wierzchu zauważysz oczka, a szumowina przestanie się wytwarzać. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega. Kwarantanna może nie wystarczyć do pokonania koronawirusa
  2. Kamil Stoch zakończy karierę? Mamy jasną deklarację polskiego mistrza
  3. Wielu Polaków wychowało się na jego twórczości. Niestety, choroba okazała się silniejsza, na dniach dziennikarz skończyłby 56 lat
  4. Zmagała się z bólami brzucha, nikt nie potrafił jej pomóc. W końcu prawda wyszła na jaw, skrywała sekret, który przeraził nawet lekarzy
  5. Doda wrzuciła do sieci film z intymnych chwil z mężem. Ostrzegamy, widok nie dla wszystkich
  6. Nie wylewaj nigdy wody po kiszonych ogórkach. Jest 13 powodów, szósty najlepszy?

Źródło: stonerchef

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News