Dodaj sekretny składnik do rosołu, a uzyskasz smak jak u mamy. Wywar będzie smakował idealnie, palce lizać

Dodaj sekretny składnik do rosołu, a uzyskasz smak jak u mamy. Wywar będzie smakował idealnie, palce lizać Źródło: pixabay/Couleur

Rosół przyrządzany według tajemnej receptury jest obłędnie pyszny i smakuje jak u mamy. Kluczem do sukcesu jest sekretny, dość nieoczywisty składnik. Musisz go wypróbować.

Choć rosół jest dość czasochłonnym daniem, tak naprawdę robi się sam, a dzięki prostocie przygotowania od lat króluje w polskiej kuchni. Bazując na dobrej jakości produktach można z łatwością uzyskać nieziemsko pyszne danie, a wzbogacając tradycyjną recepturę o jeden dodatek, efekt końcowy smakuje jak u mamy. Na myśl od razu przychodzą wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. 

Rosół z sekretnym składnikiem jest idealny. Palce lizać 

Nie da się zaprzeczyć, że gotowanie rosołu to proces naprawdę czasochłonny, bo zajmuje w końcu kilka godzin. Jednocześnie rosół jest jedną z możliwie najprostszych zup - wystarczy włożyć do garnka mięso i obrane warzywa, a reszta robi się sama. Nic zatem dziwnego, że wykonywały go nasze babcie i mamy, i bez wątpienia wykonywać będą go również kolejne pokolenia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Choć baza pozostaje niezmienna, niektóre dodatki mogą z czasem się nieco różnić. Jak osiągnąć głębię smaku i złocisty kolor? Wystarczy dodać do wywaru opaloną cebulę. Możesz podsmażyć ją na patelni, podpiec w piekarniku lub przypalić nad kuchenką gazową. Wystarczy kilka minut z każdej strony, a dodanie jej do rosołu zapewni ci najlepszy smak. Co zatem należy dodać do rosołu jak u mamy?

Składniki: 

  • dobrej jakości mięso, najlepiej kurczak lub mieszanka mięs drobiowego i wieprzowego, 
  • włoszczyzna - marchewka, seler, por, natka pietruszki oraz korzeń pietruszki, opcjonalnie kawałek kapusty, opalona cebula,
  • przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, suszony lubczyk, sól, pieprz 

Dzisiaj grzeje: 1. Z ostatniej chwili. Nie żyje polityk PiS
2. Zapytała mamę o biologicznego ojca. W odpowiedzi dostała pudełko i poznała straszą prawdę 

Jeżeli nigdy nie przyrządzałeś rosołu, nie martw się, że sobie z tym nie poradzisz. Wystarczy, że mięso, obrane i pokrojone w drobniejsze części warzywa, kawałek kapusty oraz opaloną cebulę wrzucisz do dużego garnka, dodasz przyprawy i zalejesz wodą. Powinna wystawać około 2 cm ponad składniki. Na małym ogniu gotuj wywar przez kilka godzin, regularnie zdejmując z wierzchu powstałą piankę. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. GIS ostrzega przed popularną przyprawą. Może zawierać niebezpieczną dla zdrowia bakterię
  2. Zabrakło naprawdę niewiele. Trzech Polaków w pierwszej dziesiątce, dziękujemy za walkę
  3. Byczki są o wiele lepsze niż tradycyjne pierogi. Sekret tkwi w cieście, nie zgadniecie, z czego jest zrobione
  4. Z solniczki i pieprzniczki ledwo się sypie? Prosty trik sprawi, że zapomnisz o problemie raz na zawsze
  5. Chyba każdy się zastanawiał, po co jest kieszonka w damskich majtkach. Jej zadanie jest zadziwiające
  6. Nie w Lidlu i nie w Biedronce. Dziś wygrał 1 sklep, ma najtańsze pączki w Polsce   

Źródło: wirtualna polska 

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News