Genialny przepis na rosół po staropolsku według sekretnej receptury naszych babć. Zawiera jeden składnik, dzięki niemu smak jest rewelacyjny

Genialny przepis na rosół po staropolsku według sekretnej receptury naszych babć. Zawiera jeden składnik, dzięki niemu smak jest rewelacyjny Źródło: youtube.com/ SkutecznieTv

Rosół jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych, polskich zup i idealnym posiłkiem na niedzielny obiad. Mimo że przepisów na wykonanie tej zupy jest bardzo dużo, to czasem warto zerknąć do tych starych, które znały nawet nasze babcie. Przepis na bulion po staropolsku, który zawiera jeden, sekretny składnik, przypadnie do gustu każdemu.

Rosół po staropolsku jest daniem, które po wielu latach znów wraca na polskie stoły. Danie, które od lat jest obecne w polskiej kulturze, od zawsze utożsamiane jest z niedzielnym posiłkiem z najbliższymi. Aby zadziwić rodzinę, powinniśmy sięgnąć po bardzo stary przepis, który dzięki swoim składnikom stanie się punktem obowiązkowym niedzielnych posiłków.

Rosół jeszcze nigdy nie był tak dobry. Rewelacyjny przepis na bulion po staropolsku

Aby ugotować tę zupę, powinniśmy przygotować cztery litry wody, 1 kg pręgi wołowej, trzy podudzia z kurczaka, trzy marchewki, dwie pietruszki, białą część małego pora i jedną cebulę. Kolejnymi rzeczami do kupienia jest połówka selera, ćwiartka małej główki białej kapusty, pęczek natki pietruszki, dziesięć dekagramów suszonych grzybów, łyżka soli, dziesięć ziaren czarnego pieprzu i trzy liście laurowe.

Kiedy zgromadzimy potrzebne składniki, możemy przygotować się do ugotowania najsmaczniejszej zupy, jaką jedliśmy w naszym życiu. Wspaniałe doświadczenia kulinarne gwarantowane.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przygotowanie zupy

Pierwszą rzeczą, jaką powinniśmy zrobić, jest obranie marchewki, pietruszki i selera. Natkę pietruszki powinniśmy posiekać. Kolejnym krokiem jest obranie cebuli i przecięcie jej na pół. Gdy to zrobimy, powinniśmy opiec ją nad palnikiem. Teraz czas na kurczaka, którego na samym początku myjemy i suszymy. Następnie przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą. Potem gotujemy na małym gazie przez trzydzieści minut. Do wszystkiego dodajemy marchewki, pietruszki, selera, pora, białą kapustę i natkę pietruszki. Teraz przyszedł czas na tajny składnik, dzięki któremu nasz rosół nabierze zarówno niesamowitego smaku, jak i aromatu - do garnka wrzucamy suszone grzyby. 

Dzisiaj grzeje: 1. 19-latka trafiła do szpitala. Urodziła, ale to nie było dziecko

2. Polsat przekazał informacje o koszmarnym wypadku. Daniel Olbrychski został przewieziony do szpitala

Całą zawartość garnka doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość gotujemy przez trzy godziny na małym ogniu. Ważne jest to, aby nie przykrywać naczynia. Garnek po wszystkim zdejmujemy z ognia i przecedzamy bulion.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kupujesz takie kasze gryczane? Lepiej ich nie jeść, mogą powodować raka
  2. Tragedia za kulisami Eurowizji Junior w Gliwicach. Uczestnik pilnie przewieziony do szpitala
  3. Bolała ją głowa przez 9 miesięcy. Lekarze otworzyli jej czaszkę i zwaliło ich z nóg
  4. Tadeusz Rydzyk uderza w Polsat i TVN. Wplata Maksymiliana Kolbe
  5. Koniec z pieniędzmi na dzieci. Rodzice ZMUSZENI wykładać po 600 zł na dziecko!

źródło: mniammniam.com

Następny artykuł