Mięso na rosół wrzuca się do zimnej czy gorącej wody? Błąd może zniszczyć smak zupy, nie można go popełniać

Mięso na rosół wrzuca się do zimnej czy gorącej wody? Błąd może zniszczyć smak zupy, nie można go popełniać Źródło: Wikimedia / MOs810

Rosół to niezwykle popularna zupa, a każda gospodyni domowa ma na nią swój przepis. Istnieją jednak ogólne zasady, które warto znać, by nie zniszczyć smaku swojej potrawy.

Rosół każda gospodyni domowa przygotowuje inaczej. Przepisy różnią się proporcjami, ilością i rodzajem użytych składników oraz doborem przypraw. Istnieją jednak ogólne zasady, z którymi każda kucharka powinna się zapoznać. Błędy mogą spowodować, że nasza potrawa będzie niesmaczna.

Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków

Choć rosół należy do tradycyjnych polskich dań, to bulion z warzyw i mięsa przygotowują gospodynie na całej kuli ziemskiej. Każda z nich ma też swój przepis, według którego postępuje przy gotowaniu tej aromatycznej zupy. Właściwie nie ma sztywnych zasad regulujących zawartość garnka. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji.

Wywar można przygotować zarówno z drobiu, jak i mięsa wołowego. Ilość i rodzaj warzyw, które wrzucamy do zupy również zależy od indywidualnych upodobań, ale każda z tych decyzji niesie za sobą konsekwencje w postaci zmiany smaku naszego bulionu. Tak samo jak przyprawy, których użyjemy.

Każda gospodyni ma swój przepis na rosół

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

O ile nie ma zasad, które twardo regulowałyby listę składników, o tyle istnieje kilka wskazówek dotyczących samego procesu gotowania wywaru. Istotny wpływ na smak naszej zupy będzie miał na przykład moment, który wybierzemy na włożenie mięsa do garnka. Jeśli zaczniemy gotować mięso w wywarze, gdy woda będzie jeszcze zimna, bulion będzie bardzo aromatyczny i esencjonalny. Jeśli natomiast wrzucimy je do już gotującej się zupy, samo mięso pozostanie wyjątkowo soczyste, ale niewiele smaku przeniknie do naszego wywaru.

Dzisiaj grzeje: 1. Pierwsza osoba z Europy walczy o życie. Turysta zaraził się śmiertelnie groźnym wirusem z Chin
2. Znamy terminy wypłat trzynastej emerytury. Każdy emeryt powinien zapisać je sobie w kalendarzu

Ponadto najwięksi smakosze zalecają, by bulion gotować długo i na małym ogniu, to pomoże mu nabrać odpowiedniego aromatu. Warto przed rozpoczęciem gotowania delikatnie podpiec mięso oraz część warzyw.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Danuta Holecka wolałaby zapomnieć o nagraniu sprzed lat. Jej dziecko potrzebowało pomocy
  2. PILNE: Protest skarbówki może sparaliżować całe państwo. Przygotuj się na problemy ze złożeniem PIT-u
  3. Karol Strasburger podjął ważną decyzję w sprawie córki. Wielu Polaków będzie wściekłych na jego słowa
  4. Tragiczny wypadek, wszystko stanęło w płomieniach. Dwie osoby zginęły na miejscu
  5. Tata znalazł zwłoki syna w rowie pod domem. Tragiczne informacje z polskiego miasta

źródło: Beszamel

 

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News