Rosół z kluskami francuskimi będzie jeszcze lepszy niż ze zwykłym makaronem. Bajecznie prosty przepis na niebo w gębie

Rosół z kluskami francuskimi będzie jeszcze lepszy niż ze zwykłym makaronem. Bajecznie prosty przepis na niebo w gębie Źródło: youtube/Smaczne-Przepisy.TV

Rosół z francuskimi kluseczkami jest o niebo lepszy niż ze zwykłym makaronem. Jeżeli raz go spróbujesz, już nigdy nie będziesz chciał zjeść żadnego innego.

Rosół to jedna z prostszych tradycyjnych polskich potraw. Niemal co niedzielę ląduje na stołach rodaków, by cieszyć ich tradycyjnym smakiem. Warto wspomnieć, że rosół należy do dość wąskiego grona zup, w których trudno o jakąkolwiek zmianę. Przygotowywany na bazie dobrej jakości mięsa, świeżych warzyw, a sposób jego przygotowania i doprawienia od lat pozostaje bez zmian. O ile na tej płaszczyźnie raczej trudno o jakiekolwiek szaleństwa, o wiele łatwiej jest poeksperymentować z dodatkami. Chyba mało kto spodziewać się, że nawet makaron może ulec zmianie. 

Rosół z kluseczkami francuskimi to absolutny hit

Jeśli jesteś fanem rosołu zapomnij o zwykłym makaronie. To już przeszłość. Zapewniamy, że jeśli choć raz spróbujesz rosołu z kluseczkami francuskimi, inaczej zwanymi jako "lane", nie będziesz chciał już wrócić do znanej od lat receptury. Przepis na kluseczki jest obłędnie prosty, a potrzeba do tego zaledwie kilku produktów. 

Składniki do klusek francuskich:

  • 2-3 jajka, 
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • 4-6 dag mąki pszennej.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Rosół już nigdy nie będzie taki sam 

Wykonanie kluseczek zajmuje dosłownie chwilę, a ponieważ najlepiej smakują świeże, spokojnie możesz wykonać je tuż pod koniec gotowania rosołu. Masło z odrobiną soli utrzyj mikserem, a po chwili dodawaj po jednym żółtku. Gdy wszystko dokładnie się połączy, zabierz się za ubicie piany z białek. 

Dzisiaj grzeje: 1. Gorszej rzeczy w samolocie już nie można zrobić. Trzeba nie mieć wstydu [FILM]

2. Cała Polska do końca miała nadzieję, że jednak się uda. Niestety, nie żyje

Kiedy białka są już sztywne, dodaj je do wcześniej przygotowanej masy, a następnie dorzucaj stopniowo mąkę i mieszaj. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ale też nie może stać się plasteliną. Zagotuj w garnku wodę, posól ją i kładź ciasto łyżką na wrzątek, formując je w nieduże, podłużne kluseczki. Gotuj około 3 minut. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Magda Gessler oszukiwała wszystkich? Była pracownica twierdzi, że widziała wszystko i przerwała milczenie
  2. Zostały dwa tygodnie złożenie ważnego oświadczenia. Jeśli nie dopełnisz obowiązku ZUS rozpocznie postępowanie
  3. Widzowie "Sanatorium miłości" aż się przeżegnali. Uczestnik opowiedział, jak zdradzał swoją żonę
  4. Odkryto największą tajemnicę panierki kurczaka z KFC. Łatwizna, każdy może zrobić ją w domu
  5. Smutna informacja o Barbarze Kurdej-Szatan. Przypadkiem lekarz odkrył u niej okropną chorobę, wstrząsająca diagnoza

Źródło: haps

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News