Oryginalny chiński rosół na wzmocnienie. Idealny do obrony przed chorobami, wystarczy jedna porcja

Oryginalny chiński rosół na wzmocnienie. Idealny do obrony przed chorobami, wystarczy jedna porcja Źródło: rawpixel CC0

Rosół w tradycyjnej, chińskiej medycynie był wywarem leczniczym, podawanym rannym, czy chorym, aby odzyskali siły i nabrali odporności. W sytuacji, gdy musimy wyjątkowo dbać o nasze zdrowie, ta zupa może być dla nas zbawienna.

Rosół nie tylko w Chinach uznawano za zupę leczniczą. Także w Europie i to już w czasach średniowiecza doceniano jego dobroczynne i wzmacniające właściwości. W końcu do dziś w Polsce krąży opinia, że jest świetny w zimę i na kaca. Przepis według tej chińskiej receptury może znacznie poprawić naszą odporność.

Chiński rosół na wzmocnienie odporności

Do przygotowania zupy, będziemy potrzebowali następujących składników: pół kurczaka zagrodowego, 2 duże marchwie, dużą pietruszkę, całą cebulę, pora, 3-4 suszone grzybki (nie muszą być chińskie), 3-4 ząbki czosnku, strączek czerwonej papryczki chili, 3-4 cm korzenia imbiru, anyż gwiazdkowaty, laskę cynamonu, listek laurowy, łyżeczkę czarnego pieprzu, pół łyżeczki goździków, pół łyżeczki ziela angielskiego, pół gałki muszkatołowej oraz sól.

Zaczynamy od przygotowania wywaru bez mięsa. Gotujemy trzy litry wody, a następnie dodajemy anyż, cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i goździki. Taki wywar gotujemy około 4-5 minut. Następnie dodajemy kolejne warzywa, marchewkę, pietruszkę, suszone grzyby i gotujemy przez kolejne 5 minut.

Ostatni etap przygotowania chińskiego rosołu

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Po tym czasie dodajemy cebulę, por, czosnek, rozgnieciony imbir, rozgniecioną papryczkę i pieprz ziarnisty. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Do aromatycznego, warzywnego wywaru dodajemy kurczaka, wtedy też zmniejszamy ogień na minimum. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy od 4 do 5 godzin.

Dzisiaj grzeje: 1. Wszyscy oglądali jego dzieła. Niestety, zmarł na koronawirusa
2. Gwiazdor „M jak miłość” trafił do szpitala z podejrzeniem koronawirusa. Puściły mu nerwy, dał im ostro popalić

Po tym czasie, gdy jesteśmy pewni, że zupa jest dobra, wyjmujemy warzywa i mięso. Zupę przecedzamy i jest gotowa do podania. Do niej dorzucamy makaron, lub fasolę. Można pić go również jako sam wywar, około 3-4 razy dziennie. Pamiętajmy, aby przechowywać go w chłodzie.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kobieta wyleczona z koronawirusa zdradza, co zrobiła, żeby wyzdrowieć. Nie była nawet hospitalizowana
  2. Nie żyje młoda polska zawodniczka. Miała zaledwie 13 lat, przegrała z chorobą
  3. Nieoficjalne: w poniedziałek ruszają testy kliniczne szczepionki na koronawirusa. Już jest pierwszy uczestnik
  4. Obsługiwała jeden z największych koncertów w Dzień Kobiet, mając koronawirusa. Uczestnicy pilnie poszukiwani
  5. 28-letni Polak pokonał koronawirusa? Najnowsze ustalenia mediów o jego leczeniu
  6. Wtajemniczeni są jedynie nieliczni. W Lidlu zupełnie za darmo możesz poprosić o 1 cenną rzecz

Źródło: Beszamel Super-Express

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News